Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 10’u gördü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin eylül ayı enflasyon verilerini duyurdu.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ülkenin eylül ayı enflasyon verilerini duyurdu.

Tam da piyasaların beklediği doğrultuda ilerleyen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yalnızca bir ayda yüzde 1,9 artış gösterdi. Yüzde 7,9 olan yıllık enflasyon ise eylül ayında yüzde 10’a ulaşarak rekor kırdı.

Destatis, 13 Ekim tarihli basın bülteninde bu oranın “Doğu ve Batı Avrupa’nın birleşmesinden beri görülen en yüksek değer” olduğunu belirtti.

Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının kızışmasıyla giderek büyüyen bir enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. Rusya’nın devlete ait doğal gaz şirketi Gazprom, Rus gazını en çok ithal eden ülkelerden biri olan Almanya’ya doğal gaz tedariğini kesti. 

Buna ek olarak, enerji fiyatlarının tırmanmaya başlamasının ardından başlatılan yakıt indirimi ve 9 avroluk ulaşım bileti gibi uygulamalar da eylül ayında son buldu.

Destatis Başkanı Dr. Georg Thiel’e göre tüm bu faktörler, enflasyona yukarı yönde baskı uyguluyor:

“Yüksek enflasyonun ana sebebi hala enerji ürünleri fiyatlarında görülen devasa artışlar. Fakat diğer ürünlerde de, özellikle gıda fiyatlarında eylül ayında artışlar görüyoruz.”

Tüketici fiyat endeksi (kırmızı çizgi), ithalat fiyat endeksi (mavi çizgi) ve üretici fiyat endeksinin (lacıvert çizgi) yıllar içindeki değişimi. Kaynak: Destatis

Enerji fiyatları, eylül sonuna kadar geçen 12 ayda yüzde 43,9 artış gösterdi. Doğal gaz fiyatlarında yıllık yüzde 95,1, kalorifer yakıtı fiyatlarında yüzde 108,4, elektrik fiyatlarında yüzde 21, motor yakıtı fiyatlarında ise yüzde 30,5 yükseliş kaydedildi.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 10’u gördü
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!