Kripto paralar ile beraber hayatımıza giriş yapan blockchain teriminin ne olduğunu, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte inceleyelim.
Blockchain Nedir?
Blok zinciri, bir bilgisayar ağının düğümleri arasında paylaşılan dağıtılmış bir veritabanı veya defterdir. Yani, kriptografi ile birbirine bağlanan ve güvence altına alınan bloklar adı verilen ve sürekli büyüyen bir kayıt listesidir. Bir blok zinciri ağında, bilgi elektronik olarak dijital biçimde depolanır. Blockchain teknolojisinin hayatımıza getirdiği yeniliklerden biri de veri kayıtlarını üçüncü bir kişiye ihtiyaç duymadan güvenli bir şekilde saklayabilmesidir.
Blockchain Nasıl Çalışır?
İlk olarak, bir işlem girişi bulunur. Daha sonra girilen bu işlem, dünya çapında bulunan bir eşler arası (peer-to-peer) bilgisayar ağına iletilir. Bu bilgisayar ağları ayrıca, işlemin geçerli olduğunu kanıtlamak için ortaya çıkan denklemleri çözer. İşlemlerin doğru olduğu onaylandıktan sonra bir araya getirilirler. Bu bloklar daha sonra birbirine zincirlenir ve tüm dayanıklı işlemlerin bir geçmişi oluşturulur. Bu noktada süreç sona erer. Blockchain Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Hayatımıza yenilik katan bu teknolojinin hem avantajlı hem de dezavantajları bulunuyor.
Avantajlar Doğrulamada insan elini ortadan kaldırarak güvenli ve hızlı doğrulama sağlar Üçüncü taraf olmadığı için düşük maliyet sağlar merkeziyetsizlik, hataları azaltır ve sisteme yetkisiz erişimi önler Ekonomik olarak az gelişmiş ve istikrarsız ülkelerin vatandaşlarına bankacılık sistemine bir alternatif sağlaması ve kişisel bilgileri güvenceye altına alması Dezavantajlar Madencilik teknolojisinin yüksek maliyetli olması Yasadışı faaliyetler için kullanılma olasılığı Veri Depolama Sınırları Kanun ve yönetmeliklerin belirsizliği
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz