Bitcoin (BTC), küresel makro istikrarsızlığın hakim olduğu bir haftaya daha, 19.000 doların hemen üzerinde başladı. Peki sırada ne var?
Cointelegraph, Bitcoin fiyat hareketini önümüzdeki günlerde etkileyebilecek beş faktöre göz attı.
Haftalık kapanış daha kötü olabilirdi
Cointelegraph Piyasalar Pro ve TradingView verilerine göre, Bitcoin’in haftalık kapanışı, 19.000 doların hemen üstü yerine çok daha kötü olabilirdi. En büyük kripto para, haftalık kapanışa doğru 250 dolar daha değer kazanmayı başardı.
BTC/USD paritesinin bir süredir “düşük dalgalanma” bölgesinde olması nedeniyle, er ya da geç bir kırılma yaşanması gerekiyor. Merak edilen ise bu kırılmanın hangi yönde olacağı.
“Bir sonraki büyük adım yukarı yönde olacak,” diyen Credible Crypto, şöyle devam etti:
“Zararına satışlardan sonra ve büyük hareketlerden önce genellikle bir düşük dalgalanma dönemi görürüz.”
Bollinger Bantları göstergesindeki daralma ve artan hacim ile birlikte, dalgalanmanın çok yakında artması bekleniyor.
“Haftalık BTC grafiğinde üçüncü çeyrek başından beri büyük bir hacim artışı ve en güvenilir zaman çerçevelerinden biri olan bu grafikte yükselişe işaret eden ayrım görülüyor,” diyen yatırımcı Doctor Profit, şöyle devam etti:
“Bitcoin fiyat artışı an meselesi.”
Yine de herkes bir geri dönüş beklemiyor. Yatırımcı Il Capo of Crypto, uzun vadeli hedefinin 14.000-16.000 dolar bandı olduğunu yineledi.
2 günlük grafikte oluşması olası ikili dip yapısına dikkat çeken Profit Blue ise, “Bu gerçek dip olsaydı, Bitcoin çoktan 25-26 bin dolara çıkmış olurdu,” yorumunda bulundu.
Credit Suisse ve Deutsche Bank sinirleri geriyor
Kriptonun ötesinde dikkatler büyük küresel bankalara, özellikle de Credit Suisse ve Deutsche Bank’e çevrildi.
Likidite endişelerinin patlat vermesinin ardından Credit Suisse CEO’su acil açıklamalar yaparken, yöneticiler ise hafta sonunu büyük yatırımcıları rahatlatmaya çalışarak geçirdi.
Banka iflasları zararda yatırımcıların bam teli olabilir. 2008’de Bitcoin’in yaratılışına yol açan da devletlerin kredi kuruluşlarını iflastan kurtarmak için yaptığı yardımlar oldu.
Tarih, on beş yıl sonra tekerrür etme yolunda tam gaz ilerliyor.
Bitcoin girişimi JAN3’nin CEO’su Samson Mow ise Bitcoin’in mevcut koşullarda diğer riskli varlıklarla korelasyonu sürdürmek yerine parlayabileceğini söyledi.
“Bitcoin fiyatı zaten sınırın, 200 haftalık hareketli ortalamanın (WMA) çok altında,” diyen Mow, şöyle devam etti:
“UST/3AC’nin iflasının domino etkilerini hissettik ve kaldıraç piyasadan çoktan silindi. BTC için koruma amaçlı yüklü kısa pozisyonlar açılıyor. Credit Suisse / Deutsche Bank çökse ve finansal krizi tetiklese bile daha düşeceğimizi sanmıyorum.”
Son yirmi yılın en yüksek düzeyine yalnızca 3 puan uzaktan olan ABD Doları Endeksi (DXY), düzeltme hareketlerini sınırlandırdığı son birkaç günün arından olası bir sekme için hazırda bekliyor.
Makro ekonomist Henrik Zeberg, DXY’nin kısa bir süreliğine değer kaybederek hisse senetlerini olumlu etkileyeceğini söylese de, bunun üzün sürmeyeceğini ekliyor:
“DXY, 2023 başlarında yine 120 puanı hedef alacak. Bu deflasyonist balonun patlayışı olacak ve borsalar 2007-’09’dan daha kötü çakılacak. 1929’dan beri görülen en büyük deflasyonist patlama olacak.”
Madenci geliri rekor düşük düzeyde
Bitcoin fiyatının baskılanmaya devam etmesiyle, madencilerin kâr etmede zorlanması da şaşırtıcı değil.
Madenciler eylül ayında bir noktada 8.500 BTC’den fazla coin sattı. Satılan miktarda zamanla hafif bir azalma görülse de, durum ciddiyetini koruyor.
Ekosistemin hash oranı tarihin en yüksek düzeyinde olduğundan dolayı, bu senaryo madencilik alanı için epey ilginç gözüküyor.
MiningPoolStats tahminleri, ağın mevcut hash oranının 261EH/s, yani eylül ayında görülen rekor seviye 298 EH/s’den biraz aşağıda olduğunu ortaya koyuyor.
Zorluk düzeltmeleri ise madenciler arasındaki rekabet durumunun gayet sağlıklı olduğunu gösteriyor. Zorlukta geçtiğimiz hafta temmuz ayından beri görülen ilk düşüş kaydedilse de, bir sonraki otomatik düzeltmede yüzde 3,7 artış yaşanması ve zorluğun yeniden rekor kırması bekleniyor.
Yine de, ekonomist ve yatırımcı Alex Krueger, rahatlamak için henüz çok erken olduğunu şöyle anlattı:
“Bitcoin hash oranı rekor kırarken fiyatın düşmesi kutlama değil, felaket sebebidir. Madencilik kârlılığının daralmasıyla birlikte, düzeltme sırasında madencilerin bir tur daha zararına satış yapma ihtimali artacak. Yine de çıkmadık candan ümit kesilmez.”
GBTC 11.330 dolardan işlem görüyor
Kurumsal yatırımcıların bu yıl BTC yatırımlarını azaltmalarını yansıtan bir gösterge olarak, en büyük kurumsal yatırım aracı da hiç olmadığı kadar kötü günler geçiriyor.
Olumlu piyasa şartlarında spot fiyattan yukarıda seyreden Grayscale Bitcoin Tröstü (GBTC), BTC/USD paritesine kıyasla tarihin en düşük fiyat seviyesinden işlem görüyor.
Coinglass verilerine göre, GBTC’nin fiyat farkı 30 Eylül itibarıyla yüzde -36,38’i gördü. Yani GBTC’de Bitcoin fiyatı, yalnızca 11.330 dolardan işlem görüyor. GBTC fiyat farkı, Şubat 2021’den beri negatif bölgede.
“Maksimum acı” senaryosu
Analist ve istatistikçi Willy Woo, bir sonraki dip seviyenin, birikimcilerin zararına satışlarıyla yakın ilişki içerisinde olacağını düşünüyor.
Ayı piyasası diplerine tarihsel olarak BTC arzının en az yüzde 60’ının zararına satılması eşlik etti.
Piyasa da şimdiye kadar bu trendi büyük ölçüde kopyaladı. Woo ise “maksimum acının” ufukta göründüğünü düşünüyor. Yine de Woo, mevcut piyasa yapısının bu kez çok farklı olduğunu da kabul ediyor.
Glassnode verilerine göre, 2 Eylül itibarıyla toplamda 9,52 milyon BTC zararına biriktiriliyor. Gösterge, geçtiğimiz ay Mart 2020’den beri görülen en yüksek düzeye ulaşmıştı.