İran “kripto riyal” testlerine başlıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Ticaret Odası, İran Merkez Bankası’nın bugün merkez bankası dijital para birimini (CBDC) pilot olarak başlatacağını açıkladı. “Kripto riyal,” birkaç yıldır planlama aşamasındaydı.

İran Ticaret Odası’na göre kripto riyal, “finansal katılımı iyileştirmek ve merkez bankasının küresel olarak diğer stablecoin’lerle rekabet içinde olabilmesi için güçlü bir araç olarak” tasarlandı. CBDC’nin ayrıca ilk olarak geçtiğimiz kasım ayında başlatılması planlanmıştı. İran Ticaret Odası, ülkedeki uzmanların, işletmelerin bir CBDC kullanmaya hazır olup olmadığı, halkın dijital cüzdanları anlayıp anlamadığı ve CBDC’nin bankalar üzerindeki etkisi hakkında endişeleri olduğunu da belirtti.

Iran begins pilot launch of crypto-rial tomorrow: Central Bank of Iran (CBI) said on Wednesday that it will begin the pilot launch of crypto-rial as the bank’s digital currency as of Thursday. https://t.co/6rWpGSkQJR pic.twitter.com/S9rDgEgjio

— Tehran Bazaar (@TehranBazaar) September 21, 2022

Kripto riyal, aynı zamanda İran’da sık meydana gelen yolsuzluklarla mücadele aracı olarak da değerlendiriliyor. Kripto riyal, ilk olarak 2018 yılında geliştirilmeye başlandı, İran Merkez Bankası ise CBDC’yi söz konusu yıl içinde test etmeyi planlıyordu.

Katar merkezli haber ajansı Al Jazeera’nın haberine göre CBDC, IBM ‘in açık kaynaklı dağıtık defter teknolojisi platformu Hyperledger Fabric kullanılarak geliştirilen Borna platformunda faaliyet gösterecek. Al Jazeera, ayrıca bankaların kâğıt riyal ve elektronik riyal arası dönüşüm hizmetleri de sunacağını ekledi. Platform izne dayalı olduğundan dolayı, katılımcıları merkez bankası seçecek. 

Borna, 2019 yılında İran’ın eski bankacılık sistemini modernize etmeye yardımcı olmak için kullanılmaya başlandı. Al Jazeera’ya göre Borna platformu, söz konusu denemenin bir parçası olmayacak olsa da, ücrete dayalı finansal hizmetlerin sağlanmas için de kullanılacak. 

Bilindiği üzere İran’da ödemeler için kripto para kullanımı yasak. Ancak İranlılar, geçtiğimiz ağustos ayında ithalat için ödemelerde kripto kullanmaya başladı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
İran “kripto riyal” testlerine başlıyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!