Bir Rus Maliye Bakanlığı yetkilisi, şu anda hazırlanma aşamasındaki dijital para birimleriyle ilgili yasa tasarısı hakkında yeni ayrıntılar verdi.
Maliye Bakanlığı’nın Mali Politika Bölümü başkanı Ivan Chebeskov, pazartesi günü Moskova’da Rusya Uluslararası Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, yasa tasarısının altyapı ve madencilikle ilgili düzenlemeler içerdiğini ancak, işletmelerin kendi başlarına çalışabilmesi için de birçok detaya yer verildiğini söyledi. Bunlara ek olarak Chebeskov, şu cümlelere yer verdi:
“Nasıl düzenlenmesi gerektiği henüz net değil. İşletmelere kripto para birimiyle ödeme yapma fırsatı veriyoruz ancak, hangi kripto para birimlerinin kullanılacağı, karşı taraflarla nasıl müzakere edileceği, hangi ülkelerle çalışılacağı konusundaki çalışmalar sürüyor.”
Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, 13 Eylül’de Maliye Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası, Federal Vergi Servisi, Federal Mali İzleme Servisi ve Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB)’ye 19 Aralık’a kadar uluslararası yerleşimlerde kripto para biriminin dolaşımını, madenciliğini ve kullanımını düzenleyen mevzuat hakkında uzlaşmaya varmaları konusunda talimat verdi. Bu talimat içerisinde, kripto paraların yurtiçinde kullanımı hakkında herhangi bir madde yer almadı.
Chebeskov, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın bu talimat doğrultusunda kripto para birimi düzenlemesi hakkında yeni çalışmalara başladığını ve şu anda tasarıyla ilgili birkaç örnek metnin hazır olduğunu söyledi. Ayrıca madencilik konusunun da tartışıldığını ve kurumların, diğer konulara nazaran madencilik vizyonunda daha birbirine yakın fikirlere sahip olduğunu belirtti.
İlginizi Çekebilir: Rus milletvekili, kripto ticareti için Moskova Borsasını işaret etti
Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası, Rus ekonomisinde kripto para birimlerinin kullanımı konusunda uzun süredir fikir ayrılığı yaşıyordu ve Merkez Bankası, yakın zamana kadar ödeme yöntemi olarak kripto para birimlerinin kullanımına şiddetle karşı çıkıyordu. Ancak banka, Rusya ve Ukrayna arasında şubat ayında başlayan şiddetli gerilimin ardından, yabancı ülkelerin yaptırım kararlarını açıklamasıyla yavaş yavaş tutumunu yumuşattı.
5 Eylül’de yapılan bir duyuruya göre, yapılan uzun müzakerelerin ardından Merkez Bankası’nın uluslararası ticarette kripto kullanımını kabul etmeye hazır olabileceği belirtildi. Mişustin, İran’ın ithalat ödemeleri için kripto kullanımını onaylamasının ardından uluslararası ticarette kripto para birimlerinin kullanılmasından olumlu şekilde bahsetti.