Çin yetkilileri, kullanımına izin verilmeyen diğer insanların sanat eserlerine dayalı dijital koleksiyon yaratıcılarının peşine düştü. Hükümetin girişimi, çeşitli departmanların katılımıyla çevrimiçi telif hakkı ihlali ve korsanlıkla mücadele kampanyasının bir parçasıdır. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.
Düzenleyiciler Çevrimiçi Platformların Telif Hakkı Denetimi için Adım Attı!
Çin Ulusal Telif Hakkı İdaresi (NCAC), yakın zamanda Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Kamu Güvenliği Bakanlığı ve Halk Cumhuriyeti Devlet İnternet Bilgi Ofisi ile birlikte internette telif hakkı ihlali ve korsanlığa karşı bir kampanya başlattığını açıkladı. Yapılan açıklamalara göre girişimin temel amacı, hak ihlalinde bulunan ürünlerin kısa video, canlı yayın ve e-ticaret platformlarında satışı ve dağıtımını içeren davaları araştırmaktır. Ayrıca araştırmalarla hak ihlalinde bulunan içerikle derhal ilgilenerek çevrimiçi işletmelerin telif hakkı denetimini iyileştirmek istemektedir.
NCAC, yenilikçi teknolojilerle çalışan çok sayıda kuruluşun faaliyetlerinden kaynaklanan telif korumasıyla ilgili artan sorunlardan endişe duymaktadır. Watchdog’un gözetimi artırmak istediği alanlardan biri, NFT’lerdir. Bir yetkili, ‘NFT oluşturmak, dijital koleksiyonlar yapmak ve korsan senaryoları internet üzerinden satmak için başkalarının sanat, müzik, animasyon, oyun, film ve televizyon eserlerinin izinsiz kullanımını ciddi şekilde engellemek istiyoruz’ dedi. Kurum, tüm çevrimiçi telif hakkı zincirini güçlendirecektir. Ayrıca düzenleyici standartları teşvik ederek ve cezalar uygulayarak bu yönde ilerleme kaydedilebileceğine inanmaktadır. Bunun pazar odaklı, yasallaştırılmış ve uluslararası bir iş ortamının kurulmasını hızlandıracağı açıklanmıştır. Ayrıca girişimciliği ve yeniliği teşvik etmek için gereken telif hakkı desteğini sağlayacağı konusunda görüş bildirilmiştir.
Çin satın alıma izin verirken, NFT’ler deki spekülasyonları engellemeye çalışmaktadır. Tencent ve Ant Group gibi teknoloji devleri, Pekin ile iş birliği gerçekleştirmiştir. Ayrıca kendilerini daha genel dijital koleksiyonları tercih ederek kripto ile ilgili NFT teriminden uzaklaştırmışlardır. Nisan’da raporlar, son olarak popüler Çin mesajlaşma uygulaması Wechat’ın NFT’lere bağlı hesapları askıya aldığını belirtti.
Çin NFT’lere Daha Sıcak Bakıyor!
Çin denince hemen hemen herkesin aklına yasaklar gelmektedir. Hükümet en iyi durumdayken bile kripto yasaklarını çıkararak bütün dikkatleri üzerine çekmişti. Son dönemde NFT alanına da yasaklar geleceği konuşulmaktadır. Hükümet, dijital dünyaya şimdilik pek sıcak bakmıyor gibi görünmektedir. Ancak hükümet dijitalde asla geri kalmayacağını defalarca dile getirmiştir.
Çin hükümeti kontrol edemedikleri girişimlere karşı sert tavırlara devam etmektedir. En tanınmış markalar bile açtıkları bazı platformları kapatarak yasaklara olan bağlılıklarını ön plana çıkarmışlardır. Birçok şirket girişimlerini durdurma hatta kapatma noktasına getirmiştir. Ayrıca hükümet daha fazla kontrol mekanizmasıyla piyasaya giriş yapmak istemektedir.