El Salvador, tam 1 yıl önce bugün ülke başkanı Nayib Bukele’nin öncülüğünde Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul ettiğini duyurdu. Bu gelişmeyle birlikte El Salvador, Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke oldu. Böylece vatandaşlar, ülke içerisinde yaklaşık 20 yıldır resmi para birimi statüsünde olan doların yanında Bitcoin’i de ödeme aracı olarak kullanabilmeye başladı.
Yaşanan gelişmeyi takiben El Salvador, Chivo isimli bir dijital cüzdan da piyasaya sürdü ve dijital cüzdanı kullanan her bir vatandaşa 30 dolar değerinde Bitcoin hediye etti. Bu yılın ocak ayına kadar Chivo uygulaması, tam 4 milyon kez indirildi ve bu rakamın, El Salvador’un 6,6 milyonluk popülasyonu için oldukça etkileyici olduğu kaydedildi.
Bukele’nin tartışmalı kararı, başlangıçta oldukça fazla eleştiri almış olsa da vatandaşların birçoğu, ilk birkaç ayda Bitcoin’i heyecanla ve büyük beklentilerle karşıladı. Fakat Bitcoin, 1 yıl içerisinde önemli bir değer kaybı yaşadı. Devam eden düşüş eğilimi, halk genelinde görülen ciddi bir güven kaybına yol açtı.
Bitcoin, bazı kesimlerde güven kaybı yarattı
Bitcoin kullanımında önemli bir merkez olarak kabul edilen El Zonte sahil beldesinde dükkan sahibi olan 52 yaşındaki Maria Aguirre, Bitcoin’i geçen yıl kullanmaya başladıklarında popüler kripto para biriminin 52 bin 660 dolardan işlem gördüğünü ve birkaç ay içerisinde değerini 68 bin dolara çıkardığını belirtiyor. Bitcoin’le ödeme kabul etmeye devam eden Aguirre, son 5 aydır Bitcoin’in yalnızca değer kaybettiğine ve 20 bin doların altına kadar düştüğüne dikkat çekiyor.
Benzer şekilde; 22 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Carmen Majia da başlangıçta Bitcoin kullandığını, fakat mevcut durumdan dolayı artık Bitcoin’e güven duymadığını ve Chivo uygulamasını telefonundan sildiğini söylüyor.
Bukele, El Salvador’un kişi başına düşen ortalama gelirinin (GSYİH) yüzde 28’ini oluşturan havalelerin Chivo üzerinden yapılmasını ve böylece döviz bürolarına komisyonlarla daha az para kaybedilmesini sağlamayı hedefliyor. Fakat ülkenin merkez bankasının eski başkanı Carlos Acevedo, havalelerin yalnızca yüzde 2’sinden daha azının dijital cüzdanlardan geldiğini ve bu nedenle beklenen hedefe ulaşılamadığını dile getiriyor.
Bukele, Bitcoin şehri inşa etmeyi hedefliyordu
Öte yandan; Nayib Bukele, daha önce 1 milyar dolarlık bir yatırımla El Salvador’da civardaki bir yanardağ tarafından üretilecek jeotermal enerjiden güç alan bir Bitcoin şehri kurma planlarını da duyurmuştu. Fakat bu plan da Bitcoin’in düşüşe geçmesinin ardından ertelendi. Kredi derecelendirme kurumu Moody’s’e göre; Bukele’nin Bitcoin planları, El Salvador’a 375 milyon dolara mal oldu.
Fakat Bukele, Bitcoin’e olan güvenini kaybetmedi ve değer kaybından faydalanarak her biri 19 bin dolardan 80 Bitcoin’i daha ülke hazinesine ekledi. Böylece El Salvador’un sahip olduğu toplam Bitcoin miktarı, 2 bin 831 adete yükseldi. Bitcoin’in güvenli bir yatırım aracı olduğunu savunmaya devam eden Bukele, Haziran ayında vatandaşlara grafiklere bakmayı bırakmalarını ve sabırlı olmaları gerektiğini söyledi.
Avecedo ise Bitcoin kullanımının beklenen etkiyi yaratmadığının ve şimdiden başarısızlıkla sonuçlandığının altını çizdi.
“Bitcoin, kripto kışından daha güçlü çıkabilir”
Diğer yandan; ülkede bir kesim, hala Bitcoin’e olan inancını sürdürmeye devam ediyor. El Zonte’de bir otel çalışanı olan Cheetara Hasbin, Bitcoin’in hala iyi bir ödeme yöntemi olduğunu düşünüyor ve popüler kripto para biriminin, dolar gibi daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu savunuyor. Avecedo da Bitcoin’in El Salvador için tamamen bir başarısızlık olmadığına işaret ediyor. Bitcoin’deki değer kaybının onu heyecanla karşılamayan insanları psikolojik olarak etkilediğine dikkat çeken Avecedo, popüler kripto para biriminin toparlanarak kripto kışından daha güçlü çıkabileceğini dile getiriyor.