Bilindiği üzere Layer 2 kavramını kripto para dünyasında oldukça sık duyuyoruz. Bu Layer 2 projeleri, mevcut bir blok zinciri sisteminin üzerine inşa edilen ikincil bir çerçeveyi veya protokolü ifade eder. Bu protokollerin temel amacı, büyük kripto para ağlarının karşılaştığı işlem hızını ve ölçeklendirme zorluklarını çözmek. Peki, Layer 2 çözümleri nelerdir birlikte inceleyelim.
Layer 1 ve Layer 2 Nedir?
Layer 2 çözümlerine bakmaya başlamadan önce, layer 1’in bir tanımını sağlamak ve iki kavram ile bunların özellikleri arasında ayrım yapmak çok önemlidir.
Layer 1 çözümleri, ana blok zincirinin mimarisini taşıyan ağın temel bileşenleridir. Diğer projeler için sütun görevi görürler ve başka türlü oluşturulamayacak daha gelişmiş uygulamalar geliştirmelerine olanak tanırlar. Bitcoin, Ethereum, Solana, Binance Smart Chain, Litecoin ve Polkadot, layer 1 çözümlerinin mevcut örneklerinden sadece birkaçı.
Layer 2, mevcut blok zinciri ağının üzerine inşa edilmiş ikincil bir protokoldür. Düşük işlem hacmi ve zayıf ölçeklenebilirlik gibi ana zincirin karşılaşabileceği acil sorunların üstesinden gelmeye odaklanmıştır.
Layer 2 ayrıca işlemlerin daha hızlı işlenmesidir. Bilindiği üzere belirli bir kripto para birimi için büyük bir talep olduğunda işlemin hızı çok önemli bir etken. Layer 2 kripto projeleri, işlemleri hızlandırmanın yanı sıra farklı işleme ve doğrulama özelliklerine sahip.
Bunların en iyi örneklerinden bazıları ise şunlar:
Arbitrum
Birkaç nedenden dolayı popüler Layer 2 çözüm sağlayıcıları arasında dikkate değer bir başka giriştir. Arbitum geliştirme, Etherum ile yakın birlikte çalışabilirlik için tasarlanmış özelliklere sahiptir. Bu özellikler, Solidity geliştiricilerinin akıllı sözleşmelerini çapraz derlemesini kolaylaştırır. Arbitum’un üç bileşeni bir derleyici, EthBridge ve doğrulayıcıları içerir. Arbitum, yerel bir belirteç içermez ve bir tanesini başlatmakla ilgilenmediğini belirtir. Arbitum’un öne çıkan bir diğer özelliği, işlemlerin yan zincir toplamasını veya toplama teknolojisini desteklemesidir.
İlginizi çekebilir: Merge Öncesi Ethereum Yakımı 2.6 Milyonu Aştı
Immutable-X
Immutable- X, Ethereum’daki NFT’ler için ilk Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür. Anında ticaret onayı, sıfır gaz ücreti, kusursuz ölçeklenebilirlik sağlar ve bunu kullanıcı gözetiminden ödün vermeden sağlar. StarkWare’in üzerindeki protokol işlemi, teknolojiyi kanıtlıyor ve kullanıcıların Ethereum’un ağını ve hizmetlerini korumalarına izin veriyor.
Polygon
Ethereum tabanlı blok zinciri ağlarını geliştirmek ve bağlamak için ortaya çıkan bir platformdur . Optimize edilmiş Ethereum örnekleri oluşturmak için geliştiriciler tarafından kullanılan tüm araçları ve bileşenleri içerir. Ayrıca platform, geliştiriciler için esneklik ve Ethereum’un güvenliğinde bir gelişme sağlar. Polygon, istikrarlı bir şekilde tercih edilen Ethereum Layer 2 çözüm sağlayıcısı haline geliyor ve inanılmaz bir pazar büyümesi görüyor.
Echo
Echo, kripto varlıkları için harika ağ birlikte çalışabilirliği ve gelişmiş komut dosyası oluşturma özellikleri sağlamak için mevcut blok zincirleriyle kolayca entegre olan gelişmiş bir Katman 2 ağıdır. Yeni bir eş iletişim düzeyi sunar, yüksek hızlı varlık aktarımlarına olanak tanır ve geliştiricilerin önde gelen protokollere bağlanan ZK toplama köprüsü ile yüksek performanslı ve kullanıcı dostu dApp’leri düzenlemesine olanak tanır.
StarkWare
2018’de başlatılan StarkWare, Ethereum ağını ölçeklendirmek için ZK-toplamalarından (ZK-STARK’lar) yararlanan bir kripto projesidir.
Ölçeklenebilir ve şeffaf olan STARK’lar, Eli-Ben Sasson tarafından sunulan kriptografik kanıtlardır. Yüksek hızlarına ve kuantum sonrası güvenliklerine katkıda bulunan hafif şifreleme karma işlevlerinden yararlanırlar.
Daha fazla ölçeklenebilirlik kapasitesi için StarkWare, STARK’lara dayalı olarak StarkEx adlı uygulamaya özel bir ölçeklendirme çözümü sunar. StarkEx, merkezi olmayan borsalar dYdX ve DeversiFi gibi birden fazla üst platforma güç sağlamak için kullanılıyor.