Yerel haber ajansı Arz Digital’e göre İran Enerji Bakanlığı sözcüsü Rajabi Mashhadi, kurumun temmuz ayının başına kadar ülkenin tüm lisanslı kripto madenciliği firmalarına sağladığı elektrik desteğini keseceğini söyledi.
Mashadi, “Ülkede şu anda 118 yetkili dijital para çıkarma merkezi bulunuyor ve bu kuruluşların temmuz ayının başından itibaren ulusal şebekeden elektrik arzını kesmesi gerekiyor,” dedi ve şöyle devam etti:
“Ülkenin elektrik tüketimi geçen hafta zirve tüketim sırasında 62.500 megavat (MW)’lık tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetti ve bu önemli bir rakam. Tahminlere göre bu haftanın tüketim ihtiyacı 63.000 MW’ı aşacak, bu da elektrik arzını sınırlamamız gerektiği anlamına geliyor.”
Bu gelişme, ülkenin Enerji Bakanlığı’nın 2021’de elektrik üretim kapasitesinde hayal kırıklığı oluşturan 1,2 gigawatt (GW)’lık bir kazanç bildirmesinin ardından gerçekleşti. Çünkü bu rakam, 3.5 GW’lık öngörülen kazancın oldukça altındaydı, ayrıca güç kullanımı açığına da yol açtı.
İran, uluslararası yaptırımlar nedeniyle tüketime ayak uydurabilmek adına elektrik üretim kapasitesi ve doğal gaz üretimi için ihtiyaç duyduğu yatırımdan yoksun durumda bulunuyor. Diğer taraftan kısmen de olsa ülkenin son derece düşük elektrik fiyatları nedeniyle talep yükseliyor. İran’daki ortalama bir evin elektrik maliyeti kilovat saat (kWh) başına 0,005 dolar, komşu ülke Irak’ta kWh başına 0,024 dolar iken ABD’de ise kWh başına 0,159 dolar. İran hükümeti, siyasi nedenlerle elektrik fiyatlarını düşürmek için dolaylı desteklerle yılda 60 milyar doların üzerinde harcama yapıyor.
Cambridge Üniversite’sine göre İran, Bitcoin (BTC) ağının hash oranının yüzde 0,12’sini oluşturuyordu ve daha önce BTC madenciliği verimliliği açısından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında bulunuyordu. Bununla birlikte Bitcoin madencilik pazarındaki payı ise, 2021 yazındaki ciddi bir elektrik kesintisinin de etkisiyle önceki yıllardaki yüzde 4’lük zirvesinden düştü.