Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey & Company’nin yeni raporuna göre, metaverse’te dünya genelinde yapılan harcama 2030’a kadar 5 trilyon doları geçebilir.
Geçtiğimiz gün yayınlanan “Metaverse’te Değer Oluşturmak” adlı 77 sayfalık rapor, birçok farklı ülkeden tüketiciler ve yöneticiler ile gerçekleştirilen iki eski araştırmadan izlenimlerine yer vererek mevcut yaygınlık trendlerini analiz etti.
McKinsey, bu verileri metaverse’te tüketici davranışının gelecekte nasıl olacağını tahmin etmek için kullandı ve metaverse’te muhtemelen beş ana faaliyet gerçekleştirileceği sonucuna ulaştı: Oyun, sosyalleşme, fitness, ticaret ve uzaktan öğrenim.
Araştırmaya katılan tüketicilerin neredeyse yüzde 60’ı, sanal dünyada gerçekleştirdikleri en az bir faaliyeti fiziksel alternatifine tercih edeceğini açıklarken, mevcut durumda metaverse’te aktif olduklarını belirten yüzde 79’u ise sanal dünyada çoktan bir alışveriş yaptığını belirtti.
McKinsey, metaverse’te ana gelir kaynağının e-ticaret olacağını ve 2030’a kadar ulaşılacak harcama hacminin 2-2,6 trilyon dolar kadarını oluşturacağını tahmin ediyor. Sanal reklamcılığın da alanda büyük bir sektör olması ve 144-206 milyar dolar harcanacağı öngörülüyor.
Raporun yazarlarından Lareina Yee, “Yöneticiler bize genelde pek katılmasa da, araştırmamız bir konuda fazlaca hemfikir olduğumuzu gösteriyor: Yöneticilerin yüzde 95’i metaverse’ün kendi sektörlerine pozitif etkide bulunacağına inanıyor,” yorumunda bulundu.