Kripto Para ile 50 Bin Kişiyi Dolandırdılar!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para kavramını gündelik hayatta gittikçe daha sık duymaya başladık. Bunun sonucunda, dijital varlıklardan kâr elde etmenizi sağlayacağını iddia eden birçok kişi ortaya çıktı. Bazıları kendini analist, bazılarıysa trader olarak tanımlıyor. Ancak, bu kişilere güvenirken onların geçmişlerini incelemeniz de fayda var. Bu kapsamda Türkiye’de yakın zamanda büyük bir skandal gerçekleşti. Bir grup, kripto paralardan kazanç elde etme vaadi ile 50 bin kişinin fonlarını çaldı. Şimdiyse, yurtdışında mağdurların fonlarıyla lüks bir yaşam sürüyorlar. Detayları sizin için derledik.

Milyonlarca dolar değerindeki kripto parayla kayıplara karıştılar

Suçlular, binlerce kişinin fonlarını sisteme yatırmasının ardından milyon dolarlık vurgun yaptı. Mağdurların yaklaşık 50 bin kişi olduğu biliniyor. Çalınan fonlar ise milyonlarca dolar değerinde. Habere göre, sistemin arkasındaki ekip, mağdurların fonlarıyla birlikte yurtdışına kaçtı. Ayrıca, şu anda TikTok’ta lüks yaşamlarını sergiliyorlar. Olay bu ay patlak verdi. İddiaya göre bir kişi 152 bin dolar değerindeki varlığını bu sisteme yatırdı. Ancak sistem bir ay sonra ulaşılamaz hale geldi. Bunun ardından, tüm mağdurlar, kripto varlıklarını geri almak için harekete geçti.

Mağdurların çoğu, en yakın polis merkezine gidip sistemden şikayetçi oldu. Aslında, diğer mağdurların dosyalarının birleştirilmesini ve soruşturmanın büyümesini istiyorlardı. Ancak, yaşanan bir gelişme herkesi şaşırttı. Buna göre şikayetler için bir mahkeme günü bile henüz belirlenmemişti. Bununla birlikte mağdurlar, TikTok vb. sosyal medya platformlarına girdiklerinde, çetenin yurtdışında lüks içinde yaşadığını gördü. Sosyal medya paylaşımlarını gören bir mağdur, kameralara dert yandı: “öyle bir lüks yaşantıları var ki, inanmak mümkün değil. Masalarında 15 bin euro değerinde şaraplar dönüyor. Benim bütün sermayemi harcıyorlar.” dedi. Sistemin arkasındaki çete üyelerinden biri ise iddialar için küstah açıklamalar yaptı:

“Aptallık yaptım demiyor da nasipte. Ne alakası var? Arama yani arama.”

kripto para

Kripto para mağdurları artıyor

CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ, kripto para dolandırıcılıklarının artmasıyla ilgili şunları söyledi: “Kripto para birimleri dünyadaki en büyük yatırım araçlarından biri oldu. Bu durum hem dünyada hem de Türkiye’de bundan faydalanmak isteyen dolandırıcıların işine geldi. Kripto paralar devlet denetimine ve korumasına tabi değil. Bunlar, denetlenmeyen bir sistem olarak faaliyet gösteriyor. Dolandırılanlar mağduriyetinden dert yanıyor. ‘Evini bahçesini tüm yatırımını yatırarak kısa sürede 10 kat para kazanabileceksin dediler. Ancak bir baktık ki kayıplara karışmışlar’ diyorlar. Bu alanda dikkate değer bir mağduriyet var.”

Dijital cüzdanlar ana hedef haline geldi

Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere kripto para alanında soğuk ve sıcak cüzdan olarak bilinen iki cüzdan türü var. Buna göre, varlıklarınızı borsa ve internet uygulaması gibi dijital cüzdanlarda tutmanız, dolandırıcılara davetiye çıkarıyor. Ancak bu açık, fonların bir flaş disk gibi çalışan soğuk (donanım) cüzdanlarına aktarılmasıyla çözülebiliyor. Bilindiği üzere kripto para borsası Thodex’te geçtiğimiz yıl 356 milyon dolar kayıplara karıştı. Bunun sonucunda 400 bin kişi fonlarını kaybetti. Dogecoin Mining isimli bir ekosistemde, 100 milyon dolar çaldılar ve bin kişinin birikimlerini kaçırdılar. Son olarak, Bitrota platformunda bir skandal yaşandı. 5 bin kişi dolandırıldı ve 200 milyon dolarlık kripto para vurgunu yapıldı. CNN Türk İstihbarat Şefi, “dolandırıcılar, dijital cüzdanlara yatırılan para yeterli miktara ulaştığında, fişi çekiyor” diyor.

Kripto para dolandırıcılığından nasıl korunursunuz?

İlk olarak yapmanız gereken, kripto para varlıklarınızı dijital cüzdan yerine donanım cüzdanlarında tutmanızdır. Bunu yaparak, dolandırıcıların internetteki fonlarınıza erişmesine ve onları aktarmasını engellersiniz. Bu bir borsa olsa bile, fonlar borsanın içinde değil de bir USB’de tutulduğu için, fonlarınız zarar görmez. İkinci olarak, borsaların ve altcoin projelerinin whitepaper adı verilen bir belgesi mevcut. Bu belgeleri okuyarak, projenin tüm sistemini, faydasını ve gelir yapısını görebiliyorsunuz. Yani, reklamında ünlü oynadı diye güvenmek yerine, projeyi araştırmanız gerekiyor. Bu tür dolandırıcıların yapılarını anlatan Avukat Sinan Keskin şunları söyledi:

“Coin dağıtacağız vaadiyle insanların gözlerini boyamak suretiyle bu sisteme insanları çekiyorlar. Daha çok para kazanma vaadiyle bu sisteme dahil oluyorlar. Eski sisteme kâr payını, yeni katılan katılımcılardan aldıkları parayla ödüyorlar. Birçok insanın sisteme dahil olması ve paralarını çekmesiyle birlikte Ponzi sistemi çöküyor ve borsa iflas etmiş oluyor. TCK’nin 158. Maddesi bilişim suçundan dolandırıcılık ile savcılık tarafından soruşturuluyor. İddianame düzenlendiğinde ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyorlar.”

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..

Haber Kaynağı kriptokoin.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Kripto Para ile 50 Bin Kişiyi Dolandırdılar!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!