Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) enerji tüketimi üzerine araştırması, çevre dostu bir ana akım ödeme sistemi inşa etmek için kripto ekosistemindeki tasarım tercihlerinin önemini ortaya koydu.
“Dijital Paralar ve Enerji Tüketimi” adlı araştırma, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirmek için ideal mekanizmanın nasıl olması gerektiğini değerlendirmek amacıyla kripto varlıkların farklı tasarım unsurlarına dayalı olarak enerji tüketimini araştırdı.
IMF, iş ispatı (PoW) temelli dağıtık defter (DLT) uygulamalarını terk etmeyi tavsiye etti ve şöyle ekledi:
“Özellikle de bu türden en bilinen uygulama olan Bitcoin’in (BTC) yıllık 144 TWh enerji tükettiği tahmin ediliyor. Ölçeklenme çözümleri işlem başına harcanan enerji giderini azaltsa da, genel enerji harcamasında bir azalma sağlamıyorlar.”
Diğer yandan kuruluş, PoW olmayan ve izne dayalı kripto varlıkların, geleneksel finans sistemine kıyasla epey yüksek enerji verimliliği sağladığını da kabul etti:
“PoW olmayan ve izne dayalı kripto varlıkların mevcut ödeme sistemine kıyasla enerji tüketimini azaltma potansiyeli, hem temel işleme mimarileri hem de ödeme araçlarındaki enerji tasarrufundan kaynaklanıyor.”
Araştırmadan sonuç çıkartan IMF, merkez bankalarına CBDC’leri “çevre dostu olma gayesiyle” tasarlamalarını tavsiye etti. Bu, deney aşamasından itibaren geleneksel sistemlere kıyasla daha düşük karbon ayak izine sahip platformlar, donanımlar ve tasarım seçeneklerini tercih etmek anlamına geliyor.
IMF, çevre dostu unsurlara ek olarak, CBDC’lere uyumluluk, yüksek dayanıklılık ve çevrimdışı kapasite gibi diğer özelliklerin de eklenmesi tavsiyesinde bulundu.