Avrupa merkez bankası yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, cuma günü yapılan Teknoloji ve Finans konferansında, merkez bankasının CBDC araştırmalarındaki son durumuna dair yorum yaptı. Panetta, merkez bankası para birimlerinin muhtemelen bir gereklilik haline geleceğini söyledikten sonra CBDC’lerin ayrıca euro’daki para politikasını bozacak bir mali bozulmaya yol açmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Panetta, dijital varlığın tanıtımı sırasında finansal istikrarın korunması için bu süreçte ticari bankalara rol verilmesi gerektiğini düşünüyor. Merkez bankaları bu sayede ticari bankaların müşteri katılımı ve Kara Para Aklamayı Önleme konusundaki deneyimlerinden yararlanarak onların ön uç hizmetleri sunmalarına devam etmelerini sağlayacak.
Fed’in de ocak ayında içeriğinde bankalar için benzer bir rol öngörerek yayımladığı bir müzakere belgesinde, finansal aracıların tüketici mahremiyetini korumadaki yerine dikkat çekilmişti. Bununla birlikte Avrupa merkez bankası (ECB) de gizlilik konusunu ele almıştı.
Panetta, bankaların piyasa gücünü azaltarak ve müşteriler için sözleşme şartlarını iyileştirerek bankalar arasındaki rekabeti teşvik ederken nakit talebinin zayıflamasıyla beraber CBDC çıkarmanın, devlet parasının ödeme ve diğer alanlardaki yerini korumasını sağlayabileceğine değindi.
Panetta, CBDC’ler ve para politikası arasındaki karmaşık olası etkileşimler üzerine yapılan birçok araştırmanın, CBDC tasarımının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini belirtti. Yönetim kurulu üyesi ayrıca merkez bankalarının ödeme etkinliğini, finansal ve fiyat istikrarı gibi hedeflerin bir arada gerçekleştirilemeyeceği sebebiyle CBDC konusunun halledilmesi gerektiğini ifade etti.
Dijital para biriminin tasarlanması, diğer dijital varlık formlarının çok hızlı bir şekilde evrimleşmesi nedeniyle gittikçe daha karmaşık hale geliyor. Panetta son olarak diğer dijital varlıkların etkisini dengelemek için yeterli ve uygun bir CBDC’nin olmaması durumunda, parasal egemenlik ve finansal istikrar konusunda çeşitli riskler oluşacağını belirtti.