Riksbank’a göre ülkenin CBDC’si şu anda bankalarla ve ödeme hizmetleri sağlayıcılarıyla entegrasyona hazır.
İsveç merkez bankasının e-krona isimli CBDC dijital varlık projesi ikinci deneme aşamasını başarıyla tamamladı. Merkez bankası Riksbank’a göre e-krona şu anda bankacılık ağlarıyla entegrasyona ve işlemleri kolaylaştırmaya hazır durumda bulunuyor.
Şubat 2021’de başlayan e-krona’nın ikinci deneme projesinde CBDC’nin, ülkenin mevcut dijital bankacılık altyapısı içinde işlev görme konusundaki teknik yeteneği konusu araştırıldı. Araştırmaya katılan bankalar arasında Handelsbanken ve Tietoevry de vardı.
Araştırmalar sonucunda e-krona’nın fiat para birimiyle başarılı bir şekilde değiştirilebildiği ve hem online hem offline işlemlerinde de kullanılabildiği sonucuna varıldı. Bu test aşaması ayrıca e-krona’nın ‘elektronıik bir nakit şekli’ olarak kabul edilip edilmeyeceği konusunda projeye yasal netlik de getirdi.
Projenin üçüncü aşamaya girmesiyle beraber CBDC’nin geleceği hakkında çeşitli sorular da gündeme geldi. Riksbank henüz e-krona’yı fiilen ülke vatandaşlarının kullanımına sunma niyetini resmi olarak doğrulamadı ve bunun için herhangi bir yasal çerçeve de belirtmedi. Ancak Riksbank, Ocak 2021’de yaptığı açıklamada projenin kavram ispatının, R3’ten dağıtılmış bir defter teknolojisi Corda’yı kullanmak olduğunu belirtmişti.
Ulusal dijital varlıklar, dünya çapındaki finansal yetkililer arasındaki en güncel konulardan biri olmayı sürdürüyor. PwC’nin yakın tarihte yayımladığı bir Küresel CBDC Endeksi, merkez bankalarının yüzde 80’inin bir CBDC başlatmayı düşündüğünü veya halihazırda başlattığını gösterdi. Rapora göre şu anda en gelişmiş CBDC olarak bilinen Nijerya’nın çıkardığı ‘eNaira’, hem bireysel hem de toptan satış kategorilerinde 95 puan aldı. PwC, CBDC araştırmalarının yanı sıra test ve uygulamalarının da bu yıl oldukça yoğunlaşmasını bekliyor.