PwC tarafından hazırlanan raporda, merkez bankalarının yüzde 80’inin CBDC başlatmayı düşündüğü veya başlattığı ortaya çıktı.
Muhasebe firması PwC tarafından yürütülen araştırmaya göre, merkez bankalarının yüzde 80’den fazlası Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) geliştirme planı yapıyor ya da projesini halihazırda hayata geçirdi.
4 Nisan Pazartesi günü yayımlanan ikinci yıllık Küresel CBDC Endeksi raporu, merkez bankalarının dijital para birimlerini kullanma konusundaki olgunluk seviyesini ölçüyor. Raporda ayrıca, ilk kez stablecoin seçeneklerine de genel bir bakış yer alıyor.
PwC UK’de blockchain ve kripto uzmanı olan Haydn Jones, raporda “merkez bankalarının yüzde 80’inden fazlasının CBDC başlatmayı düşündüğünü veya zaten hayata geçirmiş olduğunu” belirtti.
Rapor, hem toplum tarafından kullanılmak üzere çıkarılan CBDC, hem de merkez bankasına bağlı finansal kuruluşların kullanımına yönelik kurumsal CBDC seçeneklerini 100 üzerinden sıralıyor.
Rapora göre, bireysel kullanıma uygun CBDC’ler, kurumsal emsallerine kıyasla daha yüksek bir olgunluk düzeyine ulaştı. Örneğin Nijerya’nın “eNaira”sı 95 puan alarak hem bireysel hem de kurumsal kullanım kategorilerinde en gelişmiş isim oldu.
Bireysel kullanım kategorisinde ayrıca, CBDC piyasaya süren ilk ülke olan Bahamalar’ın Sand doları bulunuyor. Jamaika’nın Jam-Dex’inin bu yıl piyasaya sürülmesi planlanıyor. Öte yandan Tayland, geçtiğimiz ağustos ayında açıklanan CBDC projesinin geliştirilmesi ve test edilmesi için listeye girmiş durumda.
Tayland ve Hong Kong, sınır ötesi ödemelere odaklanan ortak mBridge projeleri için kurumsal işlem kategorisinde birinci olurken, Singapur ve Fransa CBDC projelerini geliştirmeye devam ederek üst sıralarda yer aldı.
Jones ayrıca, dünya çapındaki merkez bankalarının olgunluğu ve projelere hazırlık düzeyi hakkında yorum yaptı:
“Ülkeler CBDC konusunda farklı olgunluk seviyelerinde ve her ülkenin farklı motivasyonu var. Finansal katılımın artırılması, sınır ötesi ödemelerin kolaylaştırılması ve mali suçların kontrol altına alınması öne çıkan faktörlerdir. CBDC araştırma, test ve uygulamasının 2022’de yoğunlaşmasını bekliyoruz.”
Rapor ayrıca, ABD dolarına sabitlenmiş, piyasa değerine göre ilk on stablecoin’e genel bir bakış sunuyor. Bunların nasıl işlediği ve neyle desteklendiği belirtiliyor.
Stablecoin’lerin “kripto para ekosisteminin ayrılmaz parçası” haline geldiğini ve herhangi bir fon veya kurumun “stablecoin kullanmadan kripto para alanında aktif olmasının ‘imkansız’ olduğunu” kaydetti.