Mali Eylem Gücü (FATF) delegeleri, kripto para standartlarının küresel anlamda uygulanmasının sağlanması için bir eylem planı ile ilgili olarak anlaşmaya vardı.
FATF, 24 Şubat’ta gerçekleştirdiği açıklamada, 200’den fazla yargı alanından toplanan delegelerin Paris’te toplandığını ve “FATF standartlarının sanal varlıklara uygulanmasını” amaçlayan bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi. Görev gücünün bildirdiğine göre, 2024 yılında FATF üyeleri VASP’lerin düzenlenmesini ve denetlenmesini içeren kripto standartlarının nasıl uygulandığını rapor edecek. Raporda şu ifadeler yer aldı:
“Birçok ülkede sanal varlıklara ilişkin düzenleyici çerçeve olmaması, suçluların ve terör finansörleri için fırsat yaratmaktadır.
FATF, Ekim 2018’de sanal varlıkları ve sanal varlık hizmet sağlayıcılarını ele almak için “Tavsiye 15″i güçlendirdiğinden beri pekçok ülke, ilgili kaynak ve faydalı bilgilerin alınmasını, tutulmasını ve iletilmesini gerektiren bir “seyahat kuralı” da dahil olmak üzere, revize edilmiş gereklilikleri uygulamadan başarısız oldu”
FATF’nin Seyahat Kuralı’nın bir kısmı, VASP’lerin, finansal kurumların ve ülkelerdeki düzenlemeye tabi kuruluşların belirli sanal para işlemlerinin yaratıcıları ile ilgili bilgi almasına yöneliktir. Mali gözlemci, Nisan 2022’de birçok ülkenin Terörizmin Finansmanıyla Mücadele (CFT) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) standartlarına uymadığını bildirdi.
The FATF plenary has concluded. Delegates of governments from around the world discussed a range of money laundering and terrorist financing issues.
See the outcomes of the plenary here➡️ https://t.co/FdC6ILFNRW
#FollowTheMoney pic.twitter.com/Ja0tLFrca5
— FATF (@FATFNews) February 24, 2023
Seyahat kuralına uygun regülasyonlar için en istekli olan ülkeler arasında Japonya, Güney Kore ve Singapur yer aldı. İran ve Kuzey Kore de dahil olmak üzere bazı ülkelerin, şüpheli mali faaliyetlerin izlenmesi için FATF’nin gri listesine alındığı belirtildi.