Vietnam başbakanı Pham Minh Chinh, ülke hükümetinin, yasal olarak tanınmamalarına rağmen dijital varlık alım satımı yapmaya devam eden sakinleri için kısmen de olsa kripto düzenlemesi konusunda çalışması gerektiğini söyledi.
Çevrimiçi haber kuruluşu VnExpress’in 24 Ekim tarihinde yayımladığı raporuna göre Chinh, kara para aklama (AML) karşıtı bir yasa tasarısının, insanlar Vietnam’da hala kripto alım satımı yaptığı için sanal para birimleri konusunda bir değişikliği de kapsaması gerektiğini ima etti. Başbakanın yorumları da Vietnam hükümetinin, finansal suçlar konusundaki rolü gereği kripto düzenlemesini düşünebileceği yönündeydi
Başbakan, “Uygun yaptırımları incelemenin yanı sıra hükümeti detaylı düzenlemeler yapmakla görevlendirmek gerekiyor,” dedi.
Vietnam hükümeti, ülkede bir ödeme yöntemi olarak Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerini büyük ölçüde tanımıyor, ancak tokenlerin yatırım olarak yasal görünen bir alanda kalmasına izin veriyor. Eylül ayında yayımlanan bir Chainalysis raporuna göre Vietnam, “merkezi, DeFi ve P2P kripto para birimi araçları arasında son derece yüksek satın alma gücü ve nüfusa göre ayarlanmış benimseme oranı” ile hem 2022 hem de 2021’de kriptonun yaygınlaşması konusunda tüm ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.
İlginizi Çekebilir: Asya’daki kripto ve hisse senedi piyasaları arasındaki ayrım gittikçe azalıyor
Ülkedeki bazı yerel milletvekilleri, kripto alanı ve benimseme oranı büyüdükçe varlıkların kabul edilmesi için baskı yaptı. Başbakan Yardımcısı Le Minh Khai, mart ayında Maliye Bakanlığından kripto para birimleri için bir çerçeve geliştirmeyi amaçlayan yasaları araştırmasını ve değişikliğe gitmesini istemişti. Bu gelişme, başbakan tarafından Temmuz 2021’de açıklanan ve Vietnam Devlet Bankası’nı dijital bir para birimi için bir pilot çalışma yapmaya ve yürütmeye yönlendiren bir girişimin ardından gerçekleşti.
Vietnam Ulusal Meclisi, AML tasarısını 1 Kasım’da tartışacak. Tasarının muhtemelen 15 Kasım’daki 4. oturumunun sonunda onaylanıp onaylanmayacağı belli olacak.