Türkiye’de BYF (Borsa Yatırım Fonları) olarak bilinen ETF’ler (Borsa Yatırım Fonları), varlıkları belirli endekslere dayalı yatırım araçlarına dönüştürür. ETF’ler halka açık olarak işlem görür ve riski en aza indirmek için kullanılır. Kripto varlıklarının popülaritesi ile Bitcoin ETF’lerinin sayısı arttı. Peki bir ETF tam olarak ne anlama geliyor ve kripto varlıkları, özellikle Bitcoin’i nasıl etkiliyor? Gelin hep birlikte inceleyelim.
ETF’ye Genel Bakış
ETF’ler 1990’ların başında gelişmeye başlasa da, ilk ETF davası 1989’da S&P 500’de gerçekleşti. Chicago’daki federal mahkemenin kararına göre deneme yeterli olmadı.
Bugün hala işlem gören “S&P 500 Trust ETF”, ilk modern borsa yatırım fonuydu ve 1993 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtıldı. Ancak kitlelere ulaşması ve yaygınlaşması 15 yıldan fazla sürdü.
İnternet kullanımı arttıkça, fonlar çeşitlenmeye başladı ve 2002’de 102’den Mayıs 2020’de 7.100’e yükseldi.
varlıkları ETF’ler aracılığıyla alır ve satar; Varlık değer kazanırsa ETF fiyatı değer kazanacak ve benzer şekilde varlık değer kaybederse ETF fiyatı da değer kaybedecektir. Ancak bu oynaklık varlığın piyasa değerinden düşük olduğu için risk azaltılır.
Bitcoin ETF’leri Neler Sunuyor?
Bitcoin ve kripto para birimleri birçok yatırımcı tarafından riskli varlıklar olarak tanımlanmaktadır. Net olmayan yasal statüsüne ek olarak, Bitcoin’e sahip olmak için kripto para borsalarına güvenmek gerekiyor. Yatırımcılar, yerel ve küresel kripto para birimi borsalarında sık görülen sorunlar göz önüne alındığında haklı olarak kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bu nedenle Bitcoin ETF satın alan bir yatırımcı, cüzdanının özel anahtarlarının kendisine ait olup olmadığına bakmaz. Çünkü gerçekte satın aldığı varlık bir hisse senedidir.
ETF’ler ayrıca yatırımcılar için çeşitlilik sağlar. Örneğin; Bitcoin ETF satın alan bir yatırımcı aynı zamanda Amazon hissesi de alabilir. Bu tamamen isteğe bağlıdır ve yatırımları çeşitlendirmek için iyidir.
ETF’lerin Dezavantajları
Bu fonları elde etmek için fon yönetim ücretleri ödenir. Kripto para birimlerindeki “gas fee” kavramına benzetebileceğimiz bu yönetim ücretleri, büyük miktarlarda tahsil edildiğinde oldukça yüksek olabilir.
Bitcoin ETF’leri, düşen fiyatlara karşı koruma sağlar. Ancak Bitcoin yükselişe geçtiğinde Bitcoin ETF’leri aynı oranda büyümeyebilir. Kısacası, bitcoin ETF’leri satın alan yatırımcılar, bitcoin’i soğuk cüzdanlarda veya borsada tutan yatırımcılardan daha az kazanıyor
Yatırımcılar, kripto para birimi olmayan ETF’leri satın alır. Bu nedenle, Bitcoin’i diğer kripto para birimleri ile takas edememek de bir dezavantajdır.
Bitcoin ETF Gelişimi ve Başvurular
Bitcoin ETF’leri, Winklevoss ikizlerinin ilk kez ABD SEC (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) yönetim kuruluna sunulduğu 2013 yılına kadar uzanıyor. Ancak, ne Winklevoss kardeşlerin önerisi ne de daha sonra SEC’e sunulan ETF onaylanmadı. Dünyanın ilk Bitcoin ETF’si Eylül 2020’de Brezilya merkezli fon yönetimi şirketi ve Nasdaq ile ortaklaşa başlatıldı. Bu nedenle, Bermuda Borsası ilk kez halka bir Bitcoin ETF sunuyor.
Nisan 2021 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri’nde en az yedi prestijli ve iyi bilinen Bitcoin ETF başvurusu yapıldı. Bunlardan bazıları; Fidelity, VanEck, SkyBridge Capital, Bitwise hepsi şirkettir.
Valkyrie, en son Bitcoin ETF başvurusunu New York Menkul Kıymetler Borsası’na (NYSE) sundu.
Bitcoin ETF Onayı: Süreç Nasıl İşliyor?
Şu anda küresel olarak alınıp satılabilen bazı Bitcoin ETF’leri bulunuyor. Kanada’da dört ayrı Bitcoin ETF borsası işlem görmekte. Brezilya’da ayrıca Bitcoin ETF’leri var. Ancak beklenen, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir Bitcoin ETF’nin onaylanmasıdır. ABD’de, ETF’lerin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) onay alması gerekir. SEC, bir Bitcoin ETF başvurusunu onaylamadan veya reddetmeden önce inceleme süresini dosyalama tarihinden itibaren 240 güne kadar uzatabilir.
Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz