Kripto madenciliğini düzenlemeye yönelik hızlı bir ilerleme kaydeden Kazakistan, Astana Uluslararası Finans Merkezi (özel ekonomik bölgesinde kripto borsalar için pilot proje başlatacak.
Kazakistan Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Havacılık Sanayii Bakanlığı, perşembe günü kripto borsalar ve yerel bazı bankaların iş birliğini içeren yeni pilot projeyi duyurdu.
İş birliğinin yönergelerini, aralarında Dijital Kalkınma Bakanlığı, Kazakistan Ulusal Bankası, Mali Denetim Kuruluşu, Finansçılar Birliği, Astana Uluslararası Finans Merkezi ve finans ve kripto piyasasından paydaşların bulunduğu çalışma grubu oluşturdu.
2022’nin sonuna kadar devam eden proje, yeni kurulan Astana Finansal Hizmetler Kurumu’ndan (AFSA) lisans alan borsaları içeriyor. Projenin Kazakistan’ın bölgesel bir kripto merkezi olarak gelişimi için yol haritası olması bekleniyor.
AFSA Başkanı Nurhat Kushimov, komitesinin misyonunun güvenilir ve sürdürülebilir şirketlerin faaliyet gösterebileceği bir ortam oluşturmak olduğunu açıkladı:
“AFSA, Kazakistan’da fintech şirketlerinin faaliyetlerini düzenlemekten sorumlu tek kuruluştur. Bir fintech şirketine lisans vermeden önce arka planını derinlemesine ve detaylı bir şekilde inceliyoruz, sonrasında da sürekli denetim yapıyoruz.”
Dijital Kalkınma Bakanı Bagdat Musin, asıl amacın kripto borsalarından gelir sağlamak olduğunu açıkladı.
“Tam bir ekosistem oluşturmak gerekli, bu nedenle Kazakistan’ın elektrik enerjisi kullanılarak madenciliği yapılan dijital varlıklar, mümkün olduğunca yerel borsalarda işlem görecek ve edilen kâr çoğunlukla ülke içinde kalacak.”