Vatandaşlar ve kamu hizmetleri için metaverse

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blokzincir teknolojisinde, geçen yıl öne çıkan kavramların başında metaverse yer aldı. Zaman zaman tartışmalı yorumların da yapıldığı metaverse için çok çeşitli projelerin öne çıktığını gördük. The Sandbox ve Decentraland gibi şirketlerin dikkat çektiği metaverse, aslında ülke vatandaşları ve ülkelerin kamu hizmetleri için de önemli bir araç olma yolunda. İstanbul Fintech Week kapsamında ‘Vatandaşlar ve Kamu Hizmetleri için Metaverse’ konulu bir oturumda konuşacak olan The British Blockchain Association (İngiliz Blokzincir Derneği) Başkanı Prof. Dr Naseem Naqvi ile hem IFW’yi hem derneği, hem de metaverse’ün kamu hizmetleri ve vatandaşlar için ne anlama geldiğini konuştuk. 

Soru: The British Blockchain Association neler yapıyor? Bize biraz neler yaptığınızdan bahseder misiniz?

Prof. Dr Naseem Naqvi: 2017 yılında kurulan The British Blockchain Association (BBA), Distributed Ledger Technologies’in (DLT) kanıta dayalı olarak benimsenmesini ilerleten dünyanın önde gelen endüstri kuruluşudur. BBA, İngiltere’nin ‘Ulusal Blokzincir Yol Haritası’nı yazdı. Dernek ayrıca, basılı ve çevrimiçi olarak erişilebilen dünyanın ilk hakemli blokzincir araştırma dergisi olan The JBBA – Journal of The British Blockchain Association’u çıkarıyor. 

Derneğin diğer girişimleri arasında şunlar yer alıyor:

Blokzincir ve kripto varlıkların kanıta dayalı uygulamalarını geliştiren dünyanın ilk endüstri düşünce kuruluşu Kanıta Dayalı Blokzincir Merkezi (CEBB);
BAF – 53 ülkenin blockchain derneklerinden oluşan küresel bir uluslararası forum olan Blockchain Associations Forum;
BBA Bursları (FBBA);
Blokzincir Uluslararası Bilimsel Konferansları (ISC’ler); 
ve diğer blokzincir girişimleri.

Geçen yıl, metaverse’teki genel merkezimizi duyurduk. Bunu web3 alanında gerçekleştiren, dünyanın ilk blokzincir endüstri derneği olduk.

BBA’nın kurucu başkanı olarak, derneğin uzun vadeli vizyonunu ve stratejik misyonunu oluşturmanın yanı sıra üyelerimize, ortaklarımıza ve bir bütün olarak blokzincir ekosistemine değer sağlamaktan sorumluyum. Bu yılın başlarında, blokzincir ve Web3 teknolojilerine yönelik hizmetler için İngiltere’de Ulusal Onur (King’s Honor) aldım.

Soru: İstanbul Fintech Week kapsamında bir konuşma yapacaksınız. Etkinliğin blokzincir teknolojisi açısından önemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tür etkinliklerin benimsemeyi artırmak için önemli olduğunu düşünüyor musunuz?

Prof. Dr Naseem Naqvi: Çoğu fintech etkinliğinde eksik olan şey kalitedir. Delegelerin yüksek kaliteli bir deneyim yaşamasını ve sonuçların amaçlanan etkiye sahip olmasını sağlamak için bir etkinlik düzenlerken konuşmacıların kalitesi, program ve ekosistemle alaka düzeyi kritik faktörler olarak sıralanabilir. Organizatörlerin IFW’yi ortaya koyarak mükemmel bir iş çıkardıklarını düşünüyorum ve etkinliğe katılmayı dört gözle bekliyorum. Fintech, Web3 ve metaverse ekonomilerinin giderek daha önemli bir bileşeni haline geliyor. Fintech’in bir “iyilik aracı” olarak net bir şekilde anlaşılması, blokzincir teknolojilerinin pragmatik olarak benimsenmesi için hayati önem taşıyor.

Soru: İstanbul Fintech Week’te ‘Vatandaşlar ve Kamu Hizmetleri için Metaverse’ üzerine bir konuşma yapacaksınız. Burada neler anlatacaksınız? Konuşmanızın satır başları neler?

Prof. Dr Naseem Naqvi: Kamu hizmetlerinde yeni bir çağın şafağındayız. Vatandaş merkezli bir metaverse yaratmak hükümetler ve kamu sektörü için zorlu ama oldukça ödüllendirici bir fırsat. Bunu daha önce Hindistan’da yaptığım bir metaverse açılış konuşmasında da söylemiştim. Metaverse etkin bir şekilde uygulanırsa, uluslar önümüzdeki on yıllar boyunca önemli ödüller kazanacak.

İki yıl önce açık metaverse ekonomisini özetleyen ve üç ana etkinleştirici içeren bir infografik oluşturduk. Bu üçlü şöyle: Teknoloji, yaratıcılar ve finans. Bunların yanında infografikte kalıcılık, kullanıcı merkezli ekonomi, açık kaynak, erişilebilirlik ve birlikte çalışabilirlik gibi yedi temel bileşen de yer alıyor.

Konuşmamda en son metaverse ekosistemi çalışmamızdan bazı ek içgörüler paylaşacağım. Uygulanan metaverse dünya çapında bir genel bakış olması açısından şirketler, hükümetler ve politika yapıcılar için bazı stratejiler de paylaşacağım. Geri kalanı için İstanbul’daki konuşmama katılmanız gerekiyor!

Soru: IFW’ye katılmak The British Blockchain Association için nasıl bir öneme sahip?

Prof. Dr Naseem Naqvi: Uluslararası işbirliği, uzun vadeli stratejimizin merkezinde yer alıyor. JBBA’nın 74 ülkeden editörleri varken, BBA’nın Blockchain Dernekleri Forumu’nun 48 ülkeden 53 üye derneği ve BBA’nın Kanıta Dayalı Blokzincir Merkezi’nin 41 ülkeden üyeleri ve danışmanları var. Türkçe, infografiklerimizi yayınladığımız 12 dilden biri. IFW topluluğuna katılmayı ve Türk fintech topluluğuyla diyaloğa girmeyi dört gözle bekliyoruz.

Soru: Blokzincir teknolojisinin kamu hizmetlerinde kullanım alanları nelerdir? Nereye kadar genişleyebilir, bir sonu var mı?

Prof. Dr Naseem Naqvi: Halkın toplumsal altyapılara ve merkezi kuruluşlara olan güveni azalıyor. Blokzincirin kamu hizmetleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağını iddia etmek yetersiz kalıyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler ve kamu sektörü kuruluşları şu anda blokzincir ve Dağıtılmış Defterlerin uzun vadeli kamu hizmeti operasyonlarının yanı sıra günlük stratejik operasyonları nasıl etkileyebileceğini araştırıyor. Blokzincir, hizmetlerin, bilgilerin nasıl sağlandığı ve insanlarla güvenli, değişmez, denetlenebilir ve verimli bir şekilde nasıl etkileşime girdiği açısından hükümetin rolünü yeniden şekillendirdi.

BBA tarafından 2021’de yazılan Birleşik Krallık Ulusal Blokzincir Yol Haritası’nın tavsiyelerinden biri, blokzincir uygulamalarının toplum ve kamu hizmetleri üzerindeki etkisini değerlendirmek. Tapu kaydı (Gürcistan, İngiltere, İsveç, Hindistan, Güney Afrika), dijital kimlik yönetimi (İsviçre, Estonya, Lüksemburg), doğum belgeleri (Brezilya), göçmenlik (Finlandiya), organ bağışı ve nakli (BAE), vergilendirme (Çin), ve diğer birçok uygulama dünya çapında hükümetler tarafından başarıyla araştırıldı. JBBA’da yayınlanan araştırmaya göre, bu tür bir benimsemenin bir örneği, şirket kayıt departmanlarının firmaların kayıt verilerini işlemek için DLT kullanımını araştırma olasılığı.

Çok yakın bir zamanda, BBA’nın elektronik oylama için blokzincir kullanımını keşfetme önerisi Birleşik Krallık Parlamentosunda bir yasa tasarısı olarak sunuldu.

Soru: Metaverse sadece bir hype mı? Metaverse’i nasıl görüyorsunuz?

Prof. Dr Naseem Naqvi: Yarının vatandaşları bugünün metaverse’ünde zaten. The British Blockchain Association “dünyanın ilk” metaverse girişimlerinin çoğuna dahil olmaktan gurur duyuyor – metaverse’de merkezini kuran dünyanın ilk kar amacı gütmeyen blokzincir endüstrisi derneğiyiz. Blokzincir araştırma sonuçlarını metaverse’te yayınladık ve metaverse’te üyelerimizin ve ortaklarımızın eşzamanlı, kalıcı ve sürükleyici bir ortamda ağ kurduğu, bağlandığı ve web3’ün geleceğini keşfettiği düzenli etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Metaverse genel merkezimiz, metaverse tarafından resmi olarak bir “ilgi noktası” ilan edildi. Bu, etkinliklere ev sahipliği yapmak gibi etkinlikler aracılığıyla metaverse’te aktif varlıklarını kuran yerlere verilen bir onur. Amaç, topluluk oluşturma, liderlik, eğitim, işbirliği, yenilik, ağ oluşturma ve ademi merkeziyetçiliğin ilerlemesine aktif katkı yoluyla Metaverse farkındalığını artırmak.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Vatandaşlar ve kamu hizmetleri için metaverse
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!