Pakistan, CBDC başlatmak için yeni yasalara imza attı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın dört bir yanından düzenleyiciler, merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC), kripto paraların teknolojilerini referans alarak itibari para birimlerini güçlendirmenin bir yolu olarak görüyor. Bununla birlikte Pakistan da bu listeye ismini yazdırarak 2025 yılına kadar kurum içi CBDC’leri başlatmak için yeni düzenlemeler duyurdu.  

Pakistan merkez bankası (SBP), önümüzdeki üç yıl içerisinde CBDC’lerin zamanında başlatılması için Elektronik Para Kuruluşları (EMI) için yeni yasalara imza attı. Yerel haber ajansı Arab News’a göre, Dünya Bankası, Pakistan’a yeni yasaları tasarlaması için yardım etti. 

CBDC’lerin başlatılması için zaman çizelgesine bağlı kalınmasına ek olarak, düzenlemeler kara para aklama ve terörün finanse edilmesine karşı tedbirleri garanti altına alırken tüketicinin korunması ve raporlama gerekliliklerini de göz önünde bulunduruyor. 

Küresel CBDC girişimlerinin genel görünümü. Kaynak: Atlantic Council

Pakistan Merkez Bankası’nın, CBDC ihraç işlemleri için EMI’lere lisans vereceği bildirildi. Duyuru sırasında Maliye Bakanı Asad Umar, EMI’leri geliştirmenin dijital ekonomiyi siber saldırı tahditlerine karşı koruma görevi göreceğini belirtti. Pakistan Merkez Bankası Vali yardımcısı Jameel Ahmad, CBDC’ler ile birlikte itibari paralardan kaynaklanan yolsuzluğun ve verimsizliğin önleneceğini düşüyor. Ahmad, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“Bu dönüm noktası niteliğindeki düzenlemeler, Pakistan Merkez Bankası’nın ülkemizin finansal sistemine açıklık, dijitalleşme ve teknolojideki benimsemelerine yönelik taahhüdünün bir kanıtıdır.” 

Bununla birlikte Pakistan’ın CBDC girişimlerine yönelik hızlı bir düzenleyici süreç başlatması, ülkeyi, CBDC araştırmalarına ve lansmanlarına yönelik çalışmalarda neredeyse ilk 100 ülke arasına yerleştirmiş oldu. 

Öte yandan Pakistan’ın komşu ülkesi Hindistan da kısa süre önce yerel bir CBDC başlatma yarışına katıldı. Hindistan Merkez Bankası 22 Kasım tarihinde 2022 yılının sonuna kadar bireysel CBDC’lere ilişkin pilot projesi başlatacağını duyurdu. 

Hindistan Merkez Bankası, çıkan haberlere göre şu anda dijital rupi pilot uygulamasının son aşamalarında ve ilk başlarda yalnızca bankaların 10 bin ila 50 bin müşterileri arasında test edilmesi bekleniyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Pakistan, CBDC başlatmak için yeni yasalara imza attı!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!