Global Intellectual Property Europe Exchange, Mart 2023’te Berlin’de yapılacaktır. Etkinlik, Avrupa’nın önde gelen Fikri Mülkiyet ve Marka Koruma Başkanlarını, Direktörlerini ve Başkan Yardımcılarını buluşturacak. Borsa, fikri mülkiyet alanındaki yeni fikirleri, eğilimleri keşfetmeyi, patent ve ticari marka yönetişimi ve tedavisini tartışmayı amaçlıyor. NFXhaber olarak, detayları sizin için derledik.
Global IP Etkinliğine Büyük Markalar da Katılıyor
Etkinlik, Google, Coca-Cola, Uber ve diğer şirketlerin katılımını içeriyor. Kilit konular arasında, etkinlik NFT’ler ve Metaverse gibi teknolojilerden kaynaklanan yeni fırsatları ve zorlukları vurgulayacaktır. NXP Semiconductors Kıdemli IP Direktörü şunları söyledi:
“Global IP Exchange, fikri haklar dünyasıyla ilgili deneyimler ve endişelerin yanı sıra yasal gelişim ve beklentileri paylaşmak ve bunlar üzerinde düşünmek için mükemmel bir fırsat. Sadece çeşitli deneyimli IP profesyonellerinin değil, aynı zamanda danışmanların ve hizmet sağlayıcıların da katılımı nedeniyle bu etkinlik, şirketlerden, hukuk firmalarından ve satıcılardan IP meslektaşlarıyla bağlantı kurma fırsatı ile küresel IP ve iş bilgisi için gerçek bir kaynaktır.”
NFT teknolojisinin yükselişi, hem yükselen teknolojinin sunduğu zorluklar hem de fırsatlar açısından patentler, ticari markalar, telif hakları ve fikri mülkiyet tartışılırken giderek daha önemli hale geldi.
NFT’ler ve IP Girişimleri
Bu ayın başlarında USPTO ve Amerika Birleşik Devletleri Telif Hakkı Ofisi (USCO) ortak çalışma duyurdu. Üç yuvarlak masa toplantısı için panelistlerin yanı sıra yazılı girdi talep ettiler. İki ofis tarafından yapılan ortak çalışma, sadece NFT’lerin belirli sektörlerdeki mevcut kullanım durumlarını sorgulamıyor. Ayrıca NFT’lerle ilişkili fikri mülkiyetle ilgili gelecekteki potansiyel uygulamalar, zorluklar ve fırsatlar hakkında yorumlar arıyor. Üç yuvarlak masa toplantısı 10, 12 ve 18 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Bu yılın başlarında, Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO), 2023’te piyasaya sürülmesi planlanan NFT tabanlı ürün sahteciliği önleme sistemi üzerinde çalıştığını da duyurdu. EUIPO, üreticilerin fiziksel ürünleri için satış sonrasında alıcılara aktarılabilen NFT’ler basmasına olanak tanır. Eldeki token, hem orijinalliğin hem de mülkiyetin kanıtı olarak hizmet eder.
Şu anda EUIPO tarafından geliştirilmekte olan çözüm, üreticilerin NFT sertifikaları vermeleri için merkezi platform sağlayacaktır. Böylece şirketler, geçtiğimiz yıl bazı lüks ve markalı eşya üreticileri arasında yükselen bir trend olan kendi benzersiz NFT çözümlerini geliştirmek zorunda kalmayacak.
NFT Sektöründe IP Zorlukları
NFT teknolojisi, ürün sahipliğini ve işlemlerini izleyerek sahtecilikle mücadeleye yardımcı olabilirken, endüstri şu anda dolandırıcılık ve kendi türünde sahtecilikle doludur. DevianArt, basılan ve NFT olarak satılan eseriyle mücadele etmek için dolandırıcılık uyarı sistemi uygulamaya başvurdu. Araçlar, sahte dijital sanat eserlerini bulmak için web’i tarıyor ve sahtecilik ekibini alarma geçiriyor.
OpenSea, ücretsiz basım aracıyla yayınlanan NFT’lerin şaşırtıcı bir şekilde %80’inin, sahte koleksiyonlar ve spam ile birlikte mevcut sanat eserlerinin taklitleri olduğunu bildirdi. NFT devi, platformdaki sorunlarla mücadele etmek için şüpheli işlemlere karışan NFT’leri işaretleyen yeni sistem geliştirdi.