ABD’deki Kripto Pazarı Destekçisi Olan Banka Silvergate’e Neler Oluyor?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yazı ilk olarak Kripto Para Piyasa sayfasında yayınlanmıştır.

Kripto odaklı banka, FTX’in çöküşünün kendisi üzerinde pek etkisi olmayacağını söylüyor. Ancak, diğer büyük mevduat sahipleri mücadele etmeye devam ederse, genel piyasa düşüşü Silvergate’i dize getirebilir.

Bu haftanın başlarında, kripto para bankası Silvergate, FTX’e maruz kalmasının mevduatlarıyla sınırlı olduğunu duyurdu. Ülkedeki kripto endüstrisinin çoğunluğuna hizmet veren ABD bankası, FTX’te herhangi bir kredisi veya yatırımı olmadığını söyledi.

Bankanın açıklamaları piyasayı rahatlatmayı başardı ve hisse senedi geçen ay yaklaşık %50 değer kaybettikten sonra hafif bir toparlanma kaydetti.

Ancak, Silvergate henüz kurtulmuş gibi gözükmüyor. Banka, ABD’deki kripto pazarının temeli niteliğinde ve küresel endüstri ile senkronize hale geçmiş durumda. FTX’in iflas işlemleri şu anda bilançosu üzerinde önemsiz bir etkiye sahip olsa da, daha geniş piyasa gerilemesi temelinin çatlamasına neden oluyor.

Silvergate Nedir ve Kripto Endüstrisi İçin Neden Önemlidir?

Banka, 2013 gibi erken bir tarihte kripto şirketlerini müşteri olarak hedeflemeye başladı ve sektöre hizmet sunan bir avuç tradFi kuruluşundan biri haline geldi.

Piyasada ilk olan Silvergate, kendisini yerel para birimi fonlarının akışını ve borsalar arasında kripto para birimlerinin dönüştürülmesini kolaylaştıran ana boru hattı olarak konumlandırmayı başardı. Şirket, müşterileri arasında ABD’deki en büyük kripto şirketlerinden bazılarını sayıyor, Coinbase, Kraken, Gemini, Genesis, Circle, Bitstamp, Paxos ve FTX’in tümü bankanın hizmetlerini kullanıyor.

Sektör için önemi ABD’de sahip olduğu lisanslarda yatmaktadır Silvergate, Federal Deposit Insurance Corporation, Federal Reserve ve California Mali Koruma ve Yenilik Departmanı tarafından denetlenmektedir.

Bu tür bir düzenleme, bankanın, kripto borsalarının ve kurumlarının gerçek zamanlı olarak Dolar ve Euro alışverişi yapmasına izin veren Silvergate Exchange Network (SEN) adlı gerçek zamanlı bir ödeme sistemi geliştirmesini sağladı. Başka hiçbir bankanın kripto endüstrisinin 7/24 ödeme ihtiyaçlarını karşılayacak gerçek zamanlı ödeme yetenekleri olmadığından, hizmet o zamanlar devrim niteliğindeydi.

Eylül 2022 itibarıyla Silvergate’in SEN kullanan 1.677 müşterisi ve yaklaşık 12 milyar dolar değerinde müşteri mevduatı bulunuyor.

Banka, SEN’i kullanmak için herhangi bir ücret talep etmediği ve müşteri mevduatları herhangi bir faiz getirmediği için, mevduatları bonolara yatırım yapmak için kullanarak veya marjdan para kazanmak için krediler vererek para kazanır. Banka ayrıca SEN Leverage aracılığıyla Bitcoin teminatlı krediler veriyor, ancak mevduatlar ana gelir kaynağı.

Forbes’a göre, SEN Leverage taahhütleri Haziran ayında kaydedilen 1,4 milyar $’dan Ekim ortasında 1,5 milyar $’a ulaştı.

Silvergate ve FTX

Geçen hafta yayınlanan bir açıklamada Silvergate, FTX ile herhangi bir kredi ilişkisi olmadığını söyledi. Ancak, öyle olsa bile, SEN Kaldıracındaki ödenmemiş bakiyeler, geçen ay Silvergate’in toplam varlıklarının %10’undan azını temsil ediyordu.

Raporlar ayrıca Eylül ayı sonunda bu kredi limitlerinden yalnızca yaklaşık 300 milyon $ çekildiğini ve bu rakamın önemli ölçüde artacağından endişelenmeye gerek olmadığını gösterdi. Olsa bile, Silvergate’in tüm kredileri fazla teminatlandırılmış durumda ve şirket henüz herhangi bir kayıp yaşamadı veya teminatı tasfiye etmeye zorlamadı, şirket çeyrek ortası güncellemesinde söyledi.

1,2 milyar dolarlık FTX mevduatı dışında, Silvergate geçen hafta yaklaşık 900 milyon dolarlık daha fazla mevduat çıkışı gördü.

Geçen haftaki çıkışlar tek başına piyasa çapında paniği tetiklemek için yeterli olmasa da, birçok kişinin FTX’ten kaynaklanan bulaşmanın diğer alacaklılara sıçrayabileceği konusunda endişelenmesine neden oldu. Silvergate’in Coinbase, Paxos, Crypto.com, Gemini, Kraken, Bitstamp ve Circle’ı içeren en büyük on mudisi, üçüncü çeyreğin sonunda bankanın mevduatlarının yaklaşık yarısını oluşturuyordu.

Gemini Kazanma programından bu hafta başlarında çekilmeyi durduran Gemini’de sorunlar şimdiden oluşmaya başladı. New York merkezli borsa, programın resmi borç verme ortağı olarak hareket eden kripto borç veren Genesis ile ilgili sorunları gösterdi. Genesis, Three Arrows Capital’e maruz kalan şirketin aşırı kaldıraçlı yatırım fonundan yüz milyonlarca zararla karşı karşıya kaldığını söyleyerek kendi müşterilerinin para çekme işlemlerini birkaç gün önce durdurdu.

Gemini, borsa fonlarının hiçbirinin Genesis’teki sorundan etkilenmediğini kaydetti. Diğer büyük borsalar, rezervlerini yayınlayarak ve gelecekte daha iyi şeffaflık çabaları taahhüt ederek iflasla ilgili herhangi bir söylentiyi ön plana çıkarmaya çalıştı.

Ancak, sektördeki birçok oyuncu en kötüsünün henüz gelmediğine inanıyor.

FTX’e yüklü bir yatırımı olan bir kripto para girişim fonu olan Multicoin Capital, piyasanın yakın zamanda dönmesini beklemediğini söyledi. Yatırımcılara yazdığı bir mektupta şirket, FTX’ten kaynaklanan bulaşma serpintisinin önümüzdeki birkaç hafta içinde devam etmesini beklediğini söyledi.

“Birçok ticaret firması silinecek ve kapatılacak, bu da kripto ekosistemi genelinde likidite ve hacim üzerinde baskı oluşturacak. Halihazırda bu cephede birkaç duyuru gördük, ancak daha fazlasını görmeyi bekliyoruz.”

Alder Lane Farm’dan satıcı Marc Cohodes, Silvergate’in bulaşmaya karşı dayanıklı olmayacağına inanıyor.

Yatırım ile ilgili bir röportajda Cohodes, Silvergate’in halka yansıttıklarından çok daha önemli bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Bütün mevduat sahiplerini kaybederlerse, bankaya hücum olacak.”

ABD düzenleyicileri Silvergate’i ve kolaylaştırdığı 1 trilyon dolarlık işlemleri derinlemesine incelemeye başlarsa, Cohones bankanın başının belaya girebileceğine inanıyor. Bankayla ilgili soruşturmanın KYC ve AML süreçlerini çok az ortaya çıkarabileceğini veya hiç ortaya çıkaramayacağını ve bankanın “FTX’in suç operasyonu” olarak adlandırdığı şeye katılımını sorgulayabileceğini söyledi.

Birçoğu Cohones’u Silvergate’in hisselerini aşağı çekmek için gerçekleri manipüle etmekle suçladı. Silvergate, düzenlemeye tabi bir kurum olarak ABD düzenleyici kurumlarına varlıklarını ve yükümlülüklerini özetleyen üç aylık mali tablolar sağlamalıdır. Bankanın üçüncü çeyrek beyanları, aşırı teminatlandırılmış kredileri ve sağlıklı aktif dengesi sayesinde temerrüde düşme riskini göstermiyor.

@AlderLaneEggs is either dumb or deliberately trying to manipulate (for lack of a better word) $SI shares. Silvergate Capital is a bank holding company operating a federally regulated banking institution. As per Q3 Form 10-Q, their total assets amount to $15.5 billion, pic.twitter.com/62sjwVsmut

— Kashyap Sriram (@kashyap286) November 16, 2022

Silvergate İçin Bela Yaklaşıyor

Bununla birlikte, bankayı kullanmaktan vazgeçen şirketlerin listesi genişlemeye devam ediyor.

ABD’nin önde gelen kripto para aracı kurumlarından biri olan FalconX, Silvergate SEN ve banka havalelerini kullanmayı “derhal ve bir sonraki duyuruya kadar” durduracağını duyurdu.

Şirket, müşterilere gönderdiği bir e-postada, “Bu eylem, Silvergate hakkında halka açık bilgilere dayanmaktadır ve diğer piyasa oyuncularıyla tutarlıdır” dedi. “FalconX aksi takdirde her zamanki gibi çalışmaya devam eder.”

Kripto abd’deki kripto pazarı destekçisi olan banka silvergate’e neler oluyor? 2

Banka ayrıca yakın zamanda mahkemeye çağrıldı ve kripto banka hesapları arasında Güney Amerikalı kara para aklayıcılara 425 milyon dolarlık transfer yaptığı tespit edildi. Florida mahkemeleri henüz dava ve müsadere için bir neden olup olmadığına karar vermese de, yeminli beyan endişeleri artırdı.

Banka hakkında daha fazla soruşturma açılırsa, kalan mevduat sahipleri para çekmeye başlayabilir. Bununla birlikte, mali kayıtlar bankanın tamamen ödeme gücüne sahip olduğunu gösteriyor, bu nedenle mudilerin para çekme konusunda herhangi bir zorluk yaşamaması muhtemel.

Ancak, FTX’ten gelen bulaşma diğer Silvergate ödünç alanlarını etkileyebilir. Bitcoin teminatlarını tasfiye etmek, zaten zor durumda olan piyasada ek satış baskısı oluşturacak ve kalan teminatın değeri kredilerin değerinin altına düştüğü için daha fazla tasfiyeyi tetikleyecektir.

ABD’deki Kripto Pazarı Destekçisi Olan Banka Silvergate’e Neler Oluyor?
Bitcoin, Bu Ay İçerisindeki En Düşük İşlem Hacmi Gününde 17 Bin Doların Altında Seyrediyor!
Cardano (ADA) Fiyat Tahmini 2025-2030: ADA’da Uzun Süredir Devam Eden Bir Fikir Ne Kadar İyi?
Hafta Sonu Özeti: ApeCoin %7 Artarken, Algorand %10 Yükseldi!
Bitcoin Fiyat Analiz: BTC’nin 12 Bin Doların Altına Düşme Olasılığının Değerlendirilmesi

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Twitter hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Daha fazla okumak için ABD’deki Kripto Pazarı Destekçisi Olan Banka Silvergate’e Neler Oluyor? ziyaret edebilirsiniz.

Haber Kaynağı www.kriptoparapiyasa.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
ABD’deki Kripto Pazarı Destekçisi Olan Banka Silvergate’e Neler Oluyor?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!