Web3’ü “İyilik” İçin Kullanmak: Mültecilere Yönelik Bir NFT Projesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Web3 ve NFT teknolojileri, bağış toplama etkinlikleri ve insani yardım projeleri için yeni olanaklar sunuyor.

Berlin’de bu yaz tanıtılan ve bir grup sanatçı ile girişimci tarafından geliştirilen NFTs4Refugees adlı NFT projesi, mültecilerin yaşadığı bazı sorunları gidermeye çalışıyor.

Yeni Bir NFT Projesi: Bir Sanatçının Perspektifi

Projede yer alan isimlerden birisi, Berlinli ressam Roman Lipski. Roman, sanatını icra ederken klasik yöntemlere ek olarak kuantum ve yapay zeka teknolojilerini kullanıyordu. Artık NFT teknolojisini de kullanıyor.

Onun Quantum Blur ile yarattığı eserler dünya genelinde tanınıyor. Ama Roman, sırf bazı eserlerini bu teknolojiyle ortaya çıkardığı için “bazı koleksiyonerlerin” kendisiyle çalışmayı bıraktığını söylüyor. Roman, teknolojik gelişmelerin birçok geleneksel sanat koleksiyonerini korkuttuğunu da ekliyor.

Roman, “sanatın yeni haliyle” tanıştıktan sonra eski yöntemlere geri dönemedi. Yapay zekayı kullanarak birçok eser üreten Roman, “yapay zekanın kendisini daha sosyal biri” yaptığını söylüyor. Roman ayrıca kuantum teknolojisini kullandığı zaman daha kontrollü bir şekilde çalışabildiğini, yapay zekanın getirdiği “rastgeleliğin” de sanatsal süreci sürpriz dolu yaptığını söylüyor.

Roman, ana akım medyanın teknoloji konusunda korku yaydığını ve bir zamanlar kendisinin de teknolojiye şüpheyle baktığını söylüyor. Ama kendisi şimdi yeni teknolojilerin değerinin farkına vardı ve Paula Schwarz adlı bir girişimciyle birlikte ortak bir NFT projesinde çalışmaya başladı.

NFTs4Refugees projesi hakkında konuşan Roman, “Paula bana bu projeyle ilgili sorular sorduğunda aklımda birkaç soru işareti vardı. Ama bunun benim için iyi bir öğrenme fırsatı olabileceğini düşündüm ve projenin bir değeri olduğuna inandım.” diyor.

Roman, diğer mültecilerle empati kurabiliyor çünkü kendisi de Duvar yıkılmadan önce Polonya’dan kaçmıştı. Hayatının erken döneminde daha “karanlık” sanatsal çalışmalar yapan Roman, dijital sanat sayesinde daha renkli çalışmalar yapmaya başladı.

Şebnem Elif Kocaoglu Ulbrich & Roman Lipski

Roman, her sanatçının “dijitalizasyonu” deneyimlemesini tavsiye ediyor. Ekosistem genelindeki pek çok NFT ve sanat projesine gönderme yapan Roman, “Yeni bir şey yaratmaya çalışan herkes zaten sanatçı sayılır. Madem öyle, niye rekabeti artırmayalım, sanatı daha çeşitli hale getirmeyelim?” diyor.

Non-fungible token teknolojisinin sanat pazarını daha demokratik hale getirebileceğini düşünen Roman, sözlerini “NFT’lerin ne gibi sanatsal özelliklere sahip olduğunun bir önemi yok. Bunlar sadece insanlara bir platform sağlıyor ve insanlar bu sayede yeni şeyleri deneme fırsatı yakalıyor.” diyerek noktalıyor.

Yeni Bir NFT Projesi: Bir Girişimcinin Perspektifi

NFTs4Refugees, insancıl amaçlarla geliştirilmiş bir proje. Diğer birçok NFT projesinin aksine, bu projenin arkasında NFT teknolojisinin isminden faydalanmaya çalışan değil, birbirinden farklı külterleri ve nesilleri bir araya getiren, deneyimli bir kurucu var.

Paula Schwarz, hem girişimci hem de hayırsever olarak çalışan Yunan asıllı bir Alman. Kariyerine Çin’de kurduğu venture capital ile başlayan Paula, çalışmalarına Afrika’da devam etti ve bunun karşılığında bir ödül kazandı. Paula, Orta Doğu’da yaşanan sorunların etkileri Avrupa’da da görülmeye başladıktan sonra dikkatini “göç” konusuna çevirdi. Daha sonra göçmenler için yeni bir platform oluşturan “Startup Boat” adlı think tank’i kurdu. Paula bu dönem boyunca göçmen kamplarında çalıştı.

Paula bir yandan hayırsever işler yaparken, bir yandan da ailesinden kalma hamilik geleneğini sürdürmeye başladı ve sanat dünyasına yönelik çalışmalar yapmaya başladı.

Paula, teknolojik deneyimlerinden faydalanarak ailesinin sanat derneğini dijitalleştirdi. Daha sonra sanatçıların dijital sanatı deneyimleyebilmesi için NFTs4Refugees projesini kurdu. Paula, “teknolojinin, elinde çok fazla imkanı olmayan insanlara yeni imkanlar sunabileceğini” düşünüyor.

Paula, NFTs4Refugees platformundaki sanatsal çalışmaların niceliğinden çok niteliğiyle ilgileniyor. Bu platformdaki çalışmaların sanatsal bir değerinin olmasını istiyor ki bu sayede bağış yapan insanlar, bağışları karşılığında değerini gelecekte de koruyabilecek bir şey alsınlar. Ama projenin amaçlarından biri, bu pazara giriş yapmayı kolaylaştırmak olduğu için, platformda gelecek vadeden bazı genç sanatçıların çalışmalarına da yer verilmesi planlanıyor.

NFTs4Refugees platformunda Roman’ın ve diğer sanatçıların yanı sıra, göçmenlerin çalışmaları da sergileniyor. Bu mülteciler, yaşadıkları travmayı sanat ile iyileştirmeye çalışıyor. Ortaya göçmenler tarafından, göçmenler için geliştirilmiş bir proje çıkıyor. Platform ayrıca göçmenlerin ihtiyaçlarını giderebilmek için çeşitli etkinliklerin biletini de satıyor.

Paula, projenin kurucusu olmasına ek olarak, idaresini de üstleniyor. Silikon Vadisi’nden teknoloji uzmanlarını, Avrupalı sanatçıları ve Orta Doğulu mültecileri bir araya getirmeyi başaran Paula, ortak bir hedefe sahip olmanın ve açık bir şekilde iletişim kurmanın önemini vurguluyor:

“Birçok insan dünyayı eleştiriyor ama dünyadaki şeylerin değerini bilmiyor. Bu durumu düzeltmeye çalıştım. Hayatımın bir noktasında, bunu yapmak için hangi unsurların gerekli olduğunun farkına vardım. Pek çok mülteci, yurtlarından ayrıldıktan sonra her şeyini kaybediyor. Bu çıkış noktasının hakkını vermek istedim. Bazen insanlara yardım etmek için insancıl çalışmalar yaptığınız ama yaşadığınız olumsuz deneyimler yüzünden inancınızı ve motivasyonunuzu yitirdiğiniz bir döngüye giriyorsunuz ve ben bu döngüye girmek istemedim. Ailemden kalan mirası, kişisel değerlerimi, ilham kaynaklarımı ve çocuklarımdan aldığım desteği kullanarak, gelecek adına kullanışlı olabilecek bir şey kurma kararı aldım.”

Paula günümüzde hem NFTs4Refugees projesi için yeni şeyler geliştiriyor hem de dijital sanat yatırımcılarının katılacağı bazı etkinlikler hazırlıyor.

Henüz beta aşamasında olan NFTs4Refugees projesi, şu an için sadece mülteciler tarafından yapılmış sanatsal çalışmaları sergiliyor. Platformdaki çalışmaların müzayedesini Art&Co gerçekleştiriyor olacak.

NFTs4Refugees projesi aracılığıyla elde edilen gelirlerin %95’i, mültecilere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerine gidecek. Proje henüz beta aşamasında olmasına rağmen, bazı yatırımcılar şimdiden birkaç çalışmayı satın aldı.

Projeye katkıda bulunmak isteyen herkes, platformda yer alan sanat çalışmalarını satın alabilir.

Yazar hakkında:
Şebnem Elif Kocaoglu Ulbrich, LL.M., MLB
Contextual Solutions, Kurucu

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Web3’ü “İyilik” İçin Kullanmak: Mültecilere Yönelik Bir NFT Projesi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!