Fork Nedir? Fork Türleri Nelerdir? Hangi Durumlarda Fork Yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasasında karşılaştığımız “fork (çatallanma)” kavramının ne olduğunu ve çeşitlerine beraber bakalım.

Fork kelimesinin Türkçe karşılığı “çatallanma”dır. Kriptoda bölme ve çoğalma anlamına gelir. Başka bir deyişle, bir blok zinciri ağı farklı kopyalara bölündüğünde ve yeni bir ağ oluşturduğunda fork diyebiliriz. Bazen mevcut ağdaki hatalar nedeniyle çatallanma yapılır, bazen de mevcut ağ yöneticilerinin anlaşamaması nedeniyle çatallanmaya başvurulur. Örneğin Bitcoin üzerinde güvenlik ve hız gibi sorunlar nedeniyle forklandı ve bunun sonucunda Bitcoin Cash ortaya çıktı.

Hangi Durumlarda Fork Yapılır?

Hard Fork

Bilinen ağda bulunan bazı sorunlar veya güncellenmesi gereken özelliklerden dolayı fork yoluna gidilir.

Bazı eksiklikleri nedeniyle, mevcut ağ kullanıcılar tarafından kullanılmayabilir. Bu nedenle forking, ağa yeni özellikler eklemek ve onu kullanışlı hale getirmek için kullanılır. Kripto para birimleri kendilerini yeni yeni kanıtlamaya çalıştıkları için bazı güvenlik eksiklerini barındırabilirler. Güvenlik konusunda yetersiz olmaları nedeniyle de hack saldırılarına uğrayabilir ve bunun sonucunda büyük sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Bu soruna karşı gelebilmek için kendilerini sürekli olarak geliştirmek ve güvenlik ile ilgili yeni tanımları eklemeleri gerekiyor. Bu nedenle de çatallanmaya ihtiyacı ortaya çıkar. Mevcut ağın topluluğu arasında veya yöneticiler kendi arasında bazı sıkıntılar yaşayabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve mevcut ağı herkes için kullanılabilir hale getirebilmek için çatallanma yoluna gidilir. Fork Çeşitleri Nelerdir?

Images?Q=Tbn:and9Gcr0V13L7Gwvfgtemyrubjbz7Mbsvkc7Mw8Hkvnmvsk75Fcmj9Joouuv1Rs5Z5Emrj27Enu&Amp;Usqp=Cau

Hard Fork (Sert Çatallanma) ve Soft Fork (Yumuşak Çatallanma) olmak üzere iki adet fork bulunmaktadır.

Hard Fork (Sert Çatallanma) Nedir?

Hard fork, bir blockchain ağında keskin ve net bir bölünmeyi ifade eder. Başka bir deyişle, bir ağdaki güvenlik sorunlarını gidermek veya ortadan kaldırmak için yeni özellikler ekleyerek alternatif bir blok zinciri ağının oluşturulmasıdır. Burada eski ağı kullanan kullanıcıların oluşturulan yeni ağa geçişi gerekmektedir. Çünkü eski ağ devre dışı bırakılacak.

Soft Fork (Yumuşak Çatallanma) Nedir?

Soft fork, mevcut bir blok zinciri ağına alternatif olarak oluşturulan ağ veya ağları ifade eder. Eski ağ kullanımdan kaldırılmamıştır ve işlem görmeye devam etmektedir. Ancak dileyen kullanıcılar yeni oluşturulan ağa geçiş yapabilirler. Bu nedenle, yeni ağa geçip geçmeme kararı kullanıcılara veya madencilere kalmıştır. Ancak kullanıcıların ve madencilerin çoğu oluşturulan yeni ağı kullanırsa bu ağın varlığı kabul edilir ve başarılı sayılır. Böylece eski ağ üzerinde yapılan işlemler azalır veya eski ağ geçersiz hale gelir.

Fork Fiyata Nasıl Etki Eder?

Hardfork

Hard fork gerçekleştikten sonra, bunun genellikle fiyat üzerinde olumlu bir etkisi olur. Yani hard forked ağa ait coinin fiyatında artış var. Buna en iyi örnek olarak 2017’deki Ethereum sert çatalından sonra, ETH fiyatının 122 dolardan 150 dolara yükselmesi diyebiliriz.

Soft fork, fiyatı olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Yeni ağın eski ağ kullanıcıları tarafından benimsenmesi durumunda yeni ağa ait coin fiyatı yükselirken eski ağa ait coin fiyatı düşebilir. Veya yeni ağın kullanıcılar tarafından benimsenmemesi durumunda eski ağa ait coinin fiyatı yükselirken yeni ağa ait coinin fiyatı düşebilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Haber Kaynağı coinnewstr.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Fork Nedir? Fork Türleri Nelerdir? Hangi Durumlarda Fork Yapılır?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!