CBDC sistemine aracıları dahil etmeyi düşünüyoruz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, 27 Eylül’de Fransa’nın merkez bankası Banque de France tarafından düzenlenen “Finansın Tokenize Edilmesinin Yarattığı Fırsat ve Zorluklar: Merkez Bankaları Nasıl Rol Oynamalı?” konferansına online olarak katıldı.

Konferansta blockchain, varlık tokenizasyonu, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve CBDC gibi yeni teknoloji ve ekosistemlerin finans sistemine etkileri, bunların mali istikrarda yarattığı zorluklar ve merkez bankalarının bu değişim karşısında nasıl bir rol oynamaları gerektiği konuşuldu.

Güncel ayı piyasasında yaşanan büyük dalgalanmalara değinen Lagarde, “Kripto varlıklar -para birimleri değil- tamamen spekülatif varlıklar ve son 12 ayda gördüğümüz hareketler, bunların spekülatif varlıklar olduğunu ve ödemeler gibi alanlarda kullanılamayacağını net bir şekilde gösteriyor,” yorumunda bulundu.

Stablecoin’lerin de likit olduğunu ve rezerv varlıklar tarafından bire bir desteklendiğinin iddia edildiğini söyleyen ECB başkanı, muhtemelen son aylarda dolar sabitini kaybeden Terra Classic (LUNC) gibi algoritmik stablecoin’lere göndermede bulunarak, “Öyle olmadıkları da ortaya çıktı. Bu tabii ki ekonomide düzeni bozacak bir şey,” diye açıkladı.

Lagarde, merkez bankalarının para piyasalarının temeli konumunda olduğunu ve merkez bankası dijital para birimi (CBDC) alanında yapılan deney ve inovasyonlara dahil olmamaları halinde bu konumlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olacaklarını söyledi.

Dünya genelinde 100’den fazla merkez bankasının CBDC araştırması yaptığını söyleyen Lagarde, ECB’nin de dijital avro konusunda kararı bir yıl içerisinde vereceğini açıkladı. CBDC geliştirmede pilot test aşamasına gelen Çin Halk Bankası (PBoC) gibi örneklere değinen Lagarde, “Tabii ki oyunda lider değiliz, fakat zaman çizelgesi bakımından kötü gitmiyoruz ve çizelgeye sadık kalıyoruz,” diye belirtti.

ECB başkanı, ideal bir CBDC’nin nasıl olması gerektiğine dair açıklamalarda da bulundu. Bunun işlevsel bir değişim aracı olması gerektiğini söyleyen Lagarde, merkez bankasının böyle bir konuda başarısız olma lüksünün olmadığını ve dijital avroyu piyasaya sürmeden önce her açıdan emin olunması gerektiğini ekledi.

“Tabii ki bazı gizli tehlikeler de olacak. Örneğin dijital avro bir yatırım olarak fazlaca kullanılırsa, bu ticari banka mevduatlarını aradan çıkarabilir ve kredi aracılığı ve ekonomiyi etkileyebilir,” diyen ECB başkanı, “Temelde aracıları ortadan kaldırmak olan DeFi’ı da bu yüzden konuşuyoruz,” diye ekledi.

Lagarde, şöyle devam etti:

“Bizim düşüncemizde ise aracıları dahil etmek ve ticari bankaların sistemin parçası olmasını sağlamak var. Ayrıca birikimleri sınırlamak veya ücretlendirme bakımından sofistike kademelendirme sistemi oluşturmak gibi önlemler de düşünüyoruz. Böylece dijital avronun bir ödeme aracı olmak yerine yatırım olarak ilgi görmesini engelleyebileceğiz.”

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
CBDC sistemine aracıları dahil etmeyi düşünüyoruz
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!