Stanford araştırmacıları kripto hırsızlığına karşı “geri alınabilir işlemler” önerdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Stanford Üniversitesi araştırmacıları, Ethereum ağında kripto hırsızlığına karşı çözüm olabilecek “geri alınabilir işlemler” prototipini tanıttı.

Stanford Üniversitesi’nden blockchain araştırmacısı Kaili Wang, 25 Eylül tarihli gönderisinde Ethereum tabanlı geri alınabilir token fikrini anlattı ve mevcut aşamada henüz tamamlanmış bir konsept olmadığını, daha çok “blockchain topluluğunda tartışmaların fitilini ateşlemek ve daha da iyi çözümler ile gelinmesini sağlamak” amaçlı olduğunu söyledi:

“Şahit olduğumuz büyük hack’ler, inkar edilemez güçlü kanıtlara sahip hırsızlıklar. Bu koşullar altında bu hırsızlıkları geri döndürmenin bir yolu olsaydı, ekosistemimiz çok daha güvende olurdu. Bizim teklifimizde yalnızca merkeziyetsiz hakimlerin onayından geçen geri alma kararları uygulanıyor.”

Stanford’un Wang, Dan Boneh ve Qinchen Wang gibi blockchain araştırmacılarının öne sürdüğü teklif, ERC-20 ve ERC-721’e benzer “ERC-20R ve ERC-721R” adlı token standartlarından bahsediyor.

Billions in crypto stolen. If we can’t stop the thefts, can we reduce the harmful effects?

Over recent months, a couple other @Stanford researchers and I drew out and prototyped ERC-20R/721R to support reversible transactions on #Ethereum.

See post & :https://t.co/38Hs0F9goU

— kaili.eth (@kaili_jenner) September 24, 2022

Diğer yandan Wang, prototipin ERC-20 token’ların yerini alma veya Ethereum’u geri alınabilir hale getirme amacı taşımadığını, yalnızca yaşanan hırsızlıkların ardından işlemlere itiraz edilebilecek ve düzeltebilecek kısa bir zaman aralığı tanıdığını vurguladı.

Teklif edilen token standartları kapsamında varlıkları çalınan kişiler, token’ların dondurulması için yönetişim sözleşmesine başvuruda bulunabiliyorlar. Merkeziyetsiz hakimlerin ise talebin kabulü veya reddi için “bir veya en fazla iki gün içerisinde” oylama yapması gerekiyor.

Hakimlerin adil bir karara varabilmesi için de işlemin her iki tarafının da yeterli kanıt sunabiliyor olması gerekiyor.

NFT’ler söz konusu olduğunda ise, hakimler yalnızca token’a kimin sahip olduğuna bakıp hesabı hızlıca dondurabildiklerinden dolayı, süreç görece daha basit ilerliyor.

Diğer token’ları dondurma süreci ise, hırsız varlıkları birkaç hesap arasında bölebildiği, karıştırıcı hizmetlerini kullanabildiği veya diğer dijital varlıklar ile takas edebildiğinden dolayı çok daha karmaşık olabiliyor.

Araştırmacılar, bununla mücadele için çalınan varlıkların izlenmesi ve kilitlenmesi amacıyla “olağan dondurma prosedürleri” sunan bir algoritma oluşturdu. Böylece, hırsızın hesabında çalınan miktarı karşılamaya yetecek kadar varlığın dondurulması ve yalnızca hırsızlıkla ilişkili doğrudan işlem akışının bulunduğu hesapların dondurulması sağlanacak.

Gonna mass-address other comments:
– If you think this is an incomplete solution, you’re entirely correct. Our paper provides some pieces of the puzzle (focuses on the mechanics), but we mention many open questions surrounding decentralized gov. That space needs work.

— kaili.eth (@kaili_jenner) September 25, 2022

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Stanford araştırmacıları kripto hırsızlığına karşı “geri alınabilir işlemler” önerdi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!