Türkçe’ye “sanal evren” olarak çevrilebilen “metaverse” kavramı, İngilizcede “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İlk defa 1992 yılında Neal Stephenson tarafından kullanılan ve son zamanlarda kripto dünyasında en çok ilgi çeken teknoloji başlıklarından biri haline gelen metaverse, insanlara sanal dünyayla gerçek dünyanın birleşimini sunuyor.
Bilgisayarların yanı sıra android ve 3D cihazlarla yapay bir fiziksel ortama dahil olmamızı sağlayan Metaverse sayesinde, blockchain teknolojisiyle beraber uygulamalara girip gerçek hayatta olduğu gibi alım satım faaliyetleri gerçekleştirmek mümkün. Bu tür projelerin popülaritesi günden güne artmakta ve son zamanlarda kripto dünyasının en çok kazandıran başlıkları arasında yer almakta. Metaverse oyunları ve platformları günlük hayatımıza girmeye devam ederken yatırımcılardan oyun geliştiricilerine, yöneticilerden normal vatandaşlara kadar birçok insan bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor.
Biz de geçtiğimiz hafta Metaverse alanında gerçekleşen en güncel gelişmeleri size aktarıyoruz:
Disney+, ‘metaverse’ dizilerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor
Medya devi The Walt Disney Company’nin patronu Bob Chapek, iki yılda bir düzenlenen geleneksel hayran buluşma etkinliği ‘D23 Expo’ kapsamında Reuters’a verdiği bir röportajda, şirketin geleceğe yönelik planlarından bahsetti. Röportajında ‘M-word’ dediği ‘metaverse’ü yeni nesil hikaye anlatımı olarak tanımlayan Chapek, şirketin dijital yayın platformu Disney+’ın ‘metaverse’ dizi ve filmlerine ev sahipliği yapmaya hazırlandığına işaret etti.
Metaverse, 2030 yılına kadar 679 milyar dolarlık bir endüstri olacak
Everest Group’un yaptığı yeni bir çalışma, ‘metaverse’ün 2030 yılına kadar 679 milyar dolarlık bir endüstri olacağını öngörüyor. Fakat uzmanlar, yaşanan hızlı büyümenin piyasayla ilgili bazı riskleri de beraberinde getirebileceği konusunda kullanıcıları uyarıyor. Bu riskler arasında; kullanıcı güvenliği, artan kötüye kullanım, sakıncalı içeriklerin yaygınlaşması ve dolandırıcılık faaliyetlerinin artış göstermesi yer alıyor. Bu nedenle şirketlerin; gelecek yıllarda dijital varlıkların güvenliğinden emin olma, veri güvenliğini yönetme ve çevrim içi avatarların kötüye kullanımını önlemeye yönelik çalışmalar yürütmesi bekleniyor.
Shiba Inu, kendi ‘metaverse’ünden ilk görseli paylaştı
Popüler meme coin Shiba Inu, sanal gerçeklik şirketi “The Third Floor” ile temmuz ayında yaptığı iş birliğinin ardından merakla beklenen ‘metaverse’ projesinden ilk görseli paylaştı. Yeni ‘metaverse’ evreni, ‘Rocket Pond’ adıyla duyuruldu. Sanal evrenin ismindeki ‘Rocket (Roket)’ ifadesinin, Shiba Inu’nun kripto alanında geniş çapta benimsenmesini ve Shiba Inu’nun değerinin Ay’a gidişini temsil etmesi için tercih edildiği belirtildi.
Roblox, 13 yaş üstü kullanıcılarına ‘metaverse’de reklam göstermeye başladı
Oyun odaklı popüler ‘metaverse’ platformu Roblox, gelir modelini çeşitlendirmek için bir dizi yeni özelliği kullanıma sunduğunu duyurdu. Söz konusu özelliklerin, 13 ve yaş üstündeki Roblox kullanıcılarına reklam göstermeyi de kapsadığı belirtildi. Daha çok çocuklar ve gençler tarafından kullanılan platform, yapılan değişikliklerin yetişkin kullanıcı kitlesini etkilememesini mümkün kılacağının da altını çizdi.
JPMorgan analistleri, Çin’deki ‘metaverse’ endüstrisini değerlendirdi
ABD’li bankacılık devi JPMorgan’ın analistleri, kripto para işlemlerine getirdiği yasağa rağmen Çin’deki ‘metaverse’ endüstrisinin değerinin 100 milyar dolar bandını geçebileceğini tahmin etti. Finans devi ayrıca, ülkede ‘metaverse’deki patlamadan en çok avantaj sağlayacak olan sektör ve şirketlere ilişkin tahminlerini de açıkladı. Bu şirketler arasında; Tencent, Netease, Agora, China Mobile ve Bilibili de yer aldı.
Güney Kore’nin yeni ‘metaverse’ şehri, NFT formunda vatandaşlık verecek
Güney Kore, nüfusu en kalabalık 12. şehri Seongnam’ın tamamını ‘metaverse’de yeniden inşa edeceğini duyurdu. Ayrıca sanal şehrin, sakinlerine NFT formunda vatandaşlıklar vereceği de ifade edildi. NFT vatandaşlıkları alan kullanıcıların, şehir belediyesine ilişkin bilgilere erişim sağlayabileceği belirtildi. Seongnam’ın ‘metaverse’deki sanal operasyonlarına 2023 yılının mayıs veya haziran ayında başlamayı planladığının da altı çizildi.
LaLiga, ‘metaverse’e giriyor
Avrupa’nın en çok bilinen liglerinden İspanyol futbol ligi LaLiga, ‘metaverse’e giriş yaptığını duyurdu. Proje kapsamında Ethereum blokzincir tabanlı ‘metaverse’ platformu Decentraland’da hayranlarına yeni sanal deneyimler sunacak olan LaLiga, bu hedef doğrultusunda ‘metaverse’e ilişkin faaliyetler yürüten Stadioplus ve Vegas City Limited ile stratejik ortaklıklar kurdu.