Avrupa Merkez Bankası faiz oranını 75 baz puan artırdı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Merkez Bankası (ECB), çok beklenen faiz kararını geçtiğimiz dakikalarda açıkladı.

Enflasyonun giderek tırmandığı Eurozone bölgesinde, TÜFE haziran ve ağustos ayları arasında yüzde 8,6’dan yüzde 9,1’e yükseldi. Enflasyon ile mücadele için düğmeye basan ECB de geçtiğimiz temmuz ayında 11 yılın ardından ilk kez faiz artırdı ve 50 baz puanlık artışa karar verdi.

Kararın ardından yeniden finansman faizi yüzde 0,50’ye, marjinal kredi faizi ise yüzde 0,75’e yükselirken, yüzde -0,50 olan mevduat faizi ise yüzde 0’a taşınmıştı.

ECB, temmuz ayındaki toplantı sonrası kararların verilere göre alınacağını ve orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunu söylerken, piyasalar bugün düzenlenecek toplantıda ağırlıklı olarak 75 baz puanlık artış bekliyordu.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi, faiz kararını geçtiğimiz dakikalarda duyurdu. Banka, faizin 75 baz puan artırılması yönünde karar verdi.

Piyasaların beklediği bu karar ile birlikte, bölgede mevduat faiz oranı yüzde 0,75’e yükselmiş oldu.

ECB, faiz kararlarındaki tutumunun yanı sıra, enflasyon beklentilerini de güncelledi. Bankanın yayımladığı basın bültenine göre, bölgede 2022’nin ortalama enflasyonunun yüzde 8,1, 2023’te yüzde 5,5, 2024’te ise hedefe yakın bir oran olan yüzde 2,3 olması bekleniyor.

En önemli enflasyon kaleminde kriz

Eurostat’in Ağustos 2022 verilerine göre, yıllık bazda en çok enflasyona uğrayan kalem, yüzde 38,3 ile “enerji” oldu. Hesaplamalar, Euro bölgesindeki yıllık enflasyonun “enerji” kalemi dahil edilmediğin yüzde 5,8 olduğunu gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Avrupa’a doğalgaz tedariğini kısa sürede ikinci kez kesmesiyle birlikte, enerji fiyatlarında artışın sürmesi bekleniyor. ECB’nin bu artışa yönelik faiz oranında tedbirler almaya devam edip etmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Avrupa Merkez Bankası faiz oranını 75 baz puan artırdı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!