16-22 Mayıs tarihleri arasında metaverse dünyasında öne çıkan haberleri sizler için derledik.
Türkçe’ye “sanal evren” olarak çevrilebilen “metaverse” kavramı, İngilizcede “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İlk defa 1992 yılında Neal Stephenson tarafından kullanılan ve son zamanlarda kripto dünyasında en çok ilgi çeken teknoloji başlıklarından biri haline gelen metaverse, insanlara sanal dünyayla gerçek dünyanın birleşimini sunuyor.
Bilgisayarların yanı sıra android ve 3D cihazlarla yapay bir fiziksel ortama dahil olmamızı sağlayan Metaverse sayesinde, blockchain teknolojisiyle beraber uygulamalara girip gerçek hayatta olduğu gibi alım satım faaliyetleri gerçekleştirmek mümkün. Bu tür projelerin popülaritesi günden güne artmakta ve son zamanlarda kripto dünyasının en çok kazandıran başlıkları arasında yer almakta. Metaverse oyunları ve platformları günlük hayatımıza girmeye devam ederken yatırımcılardan oyun geliştiricilerine, yöneticilerden normal vatandaşlara kadar birçok insan bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor.
Biz de geçtiğimiz hafta Metaverse alanında gerçekleşen en güncel gelişmeleri size aktarıyoruz:
Fireblocks, yeni Web3 motorunu piyasaya sürdü
Dijital varlık saklama platformu Fireblocks, Web3 ekosisteminin gelişimini desteklemeye yardımcı olmak amacıyla yeni Web3 Motorunu piyasaya sürdüğünü duyurdu. Şirket, salı günü yaptığı açıklamada, geliştiricilerin merkeziyetsiz finans (DeFi), GameFi ve NFT alanlarında ürün ve hizmetler oluşturmaları için piyasaya sürdükleri özel Web3 motorunun birçok araç içerdiğini söyledi. Ayrıca Fireblocks, varlık yöneticileri ve sermaye piyasası katılımcılarına merkeziyetsiz uygulamalar (DApp’ler), borsalar, NFT pazaryerleri ve çok daha fazlasını içeren bir dünyanın kapısını açtıklarını belirtti.
NFT ve metaverse alanındaki büyüme Web3 depolamayı şahlandıracak – Araştırma
Yapılan güncel araştırmalara göre NFT ve metaverse sektörlerinden gelen veri depolama talepleri, gün geçtikçe gelişen Web3 depolama sektörünün büyümesi için zemin hazırlıyor. Huobi Araştırma Enstitüsü’nün 18 Mayıs’ta Cointelegraph’a gönderdiği raporda, dünya çapındaki depolama talebinin ciddi miktarda artmasıyla birlikte hem kişisel hem de kurumsal kullanıcıların Web3 depolama teknolojilerine yöneleceği görüşü yer aldı. Raporda ayrıca kullanıcıların veri gizliliği endişeleri artması durumunda merkezi depolama sağlayıcılarından uzaklaşacakları bilgisi de paylaşıldı.
Metaverse ve Web3 oyun platformlarına 3 milyar dolar geldi
“Oyun altyapısı ve teknolojilerinin metaverse ekosisteminin temel yapı taşları olacağına” inandığını söyleyen girişim sermayesi şirketi Andreessen Horowitz (a16z), Web3’e odaklanan oyun girişimlerine ayıracağı 600 milyon dolarlık bir fon başlattı. GAMES FUND ONE olarak adlandırılan söz konusu fon, oyun stüdyoları, örnek olarak kullanılan Discord ile oyuncu topluluklarını destekleyen tüketici uygulamaları ve oyun altyapısı sağlayıcıları kategorilerinde yatırım yapacak.
Kullanıcılar kripto para ödenmesi durumunda metaverse ile spor yapmak istiyor
Fitness web sitesi FitRated tarafından düzenlenen ankette, katılımcıların yüzde 80’inden fazlası, fiziksel aktiviteleri karşılığında kripto para ödeme yapılması durumunda daha fazla egzersiz yapacaklarını söyledi. Kripto para kazanmak için ne tür fitness yapacakları sorulduğunda ise ankete katılanların yüzde 49,1’i yürüyüşü tercih etti. Bu sırayı yüzde 47,2 ile bisiklete binme ve yüzde 41,4 ile yüzme izledi.
NFT3’ün kurucusu, geleceğin internetinin merkeziyetsiz olacağına inanıyor
BlockDown Hırvatistan 2022 festivalinde Web3 ekosisteminin sosyopolitiği, NFT’ler ve Metaverse ile ilgili konular gündemdeydi. Kripto ekosistemindeki yeniliklerin, medya ve eğlence sektörünün geleceğini büyük ölçüde etkilediği sonucu ortaya konuldu. NFT3’ün kurucusu Dylan Dewdney, “kripto topluluğu interneti başarılı bir şekilde merkezsizleştirebilirse, heyecanlanmaya değer bir gelecek bizi bekliyor,” dedi. Kripto sektörü, sanal ve fiziksel dünyalar arasındaki sınırları daha belirsiz hale getirmeye devam ederken festivalde kripto sektöründeki yeniliklerin medya şirketleri üzerinde artan etkisi hakkında konuşan Cointelegraph’ın genel yayın yönetmeni Kristina Cornèr ise geçtiğimiz yılın çılgınca bir yıl olduğu konusunda Dewdney ile hemfikirdi.