Aelf (ELF) işletmelere yenilikçi çözümler sunmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir blockchain ağıdır. Merkezsiz bir bulut hesaplama ağı olarak da tanımlayabileceğimiz Aelf Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve diğer zincirler arasında işlem yapılabilmesini mümkün hale getiriyor. Ağda bulunan ELF token’ler kripto severlerin bu platformda yaptıkları işlemlerde aktif olarak kullanılıyor. Bu yazımız boyunca Aelf platformunu ve kripto parası ELF token’leri inceleyerek konu hakkında bilgi sağlamaya gayret edeceğiz.
Aelf (ELF) platformu, blockchain ağlarına yönelik geliştirilmiş ayarlanabilir bir işletim sistemi şeklinde tanımlanabilir. Aelf ekibi ortaya koydukları yenilikçi platformun blockhain ekosisteminin Linux sistemi olmasını amaçlıyor. Bilindiği üzere blockchain teknolojisinin benimsenme oranı aklımıza gelebilecek hemen hemen her sektörde büyük bir hızla artıyor. Bu sıra dışı teknolojinin getirdiği benzersiz yenilikler her geçen gün bir yeni projeyle beraber kullanıcılarının karşısına çıkıyor. Lider kripto para Bitcoin (BTC) bu teknolojiyi kullanarak eşten eşe ve kolay yollardan, merkezsiz bir şekilde ödeme yapmanın mümkün olduğunu gösterdi. Daha sonra BTC’nin açtığı yoldan lider altcoin Ethereum (ETH) ilerledi. ETH ağı da kullanıcılarına çok sayıda yenilik ve avantajı sağlamayı başararak büyük bir piyasa değerine ulaştı. ETH sayesinde kullanıcıların blockchain üzerinde merkezsiz uygulamalar (dApp) geliştirebilmesi mümkün hale geldi. Ancak BTC ve ETH gibi iki dev blockchain ağının güçlü bir işletim sisteminde yoksun olduğunu görüyoruz. Windows, MacOS ya da Linux gibi işlev gösterecek bir işletim sistemi bu ağların performansının zirve yapmasını sağlayacak bir potansiyele sahip.
Halihazırda faaliyet gösteren işletim sistemlerinin mevcut merkezsiz uygulamaları etkili bir şekilde çalıştıramadığını düşünen Aelf ekibi çözümle üreten bir platform geliştirdi. Belirtilen soruna odaklanan farklı blockchain projelerinin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak Aelf ekibine göre bu projelerden hiçbiri kendilerinin sunduğu nitelikte çözümler üretemiyor. Ekibe göre bu projeler ölçeklenebilirliği göz ardı ediyor, akıllı sözleşme yönetiminde yeterli başarıyı gösteremiyor ve bunları gerçekleştirebilecek bir konsensüs algoritmasına sahip değil. Aelf platformunun tüm bu sorunları giderici niteliklere sahip olduğu iddia ediliyor.
Aelf (ELF) ne zaman çıktı?
Aelf (ELF) projesi Haobo Ma tarafından kuruldu. 10 Aralık 2017 tarihinde hikayesine başlayan proje kısa sürede başarı basamaklarını tek tek tırmanarak platformunu çok sayıda kullanıcıya ulaştırdı. Proje sektörün önemli isimlerinden aldığı büyük yatırımlarla fon elde ederek çizdiği yol haritasını takip etmeyi sürdürdü. İlk olarak 21 Aralık 2017 tarihinde çeşitli kripto para borsalarında listelene ELF token’ler kullanıcılarıyla Binance, OKex ya da Huobi Global gibi platformlarda henüz o günlerde buluşmuştu. Çeşitli borsalarda listelenmeye devam eden Aelf platformu sahip olduğu teknolojiyi de başarılı bir şekilde geliştirerek kullanıcılarına en iyi şekilde hizmet vermeyi sürdürdü.
Aelf (ELF) Fiyatı Nedir?
Aelf platformunun kripto parası ELF token’lerin fiyatına yönelik en güncel verilere aşağıda yer alan başlıklardan ulaşabilirsiniz. Aelf projesinin bilgilendirici yazısı yani sektörde bilinen adıyla white paper dosyası incelendiğinde piyasaya toplamda 1 milyar token’in arz edileceği görülüyor. Bu miktarın şimdiye dek yaklaşık %54’ü dolaşıma dahil edilmiş. Dolaşımda bulunan ELF sayısı ise 544 milyon civarında. Birçok platformda listelenmeyi başarmış ELF token ‘in ulaştığı işlem hacmi ise günden güne değişkenlik gösteriyor.
İlginizi çekebilir: Gate Token (GT) Nedir?
Aelf Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Aelf token 5,16 TL TL’den işlem görüyor. Aelf token fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Aelf token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.
Aelf Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Aelf token dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ekim ayı itibariyle Aelf token tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu yaklaşık 2,5 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Aelf token yılın en düşük seviyesini ise 0,07 dolarla belirledi.
Aelf (ELF) Nasıl Çalışmaktadır?
Aelf (ELF) platformu Delegated proof of stake (DPoS) konsensüs algoritması sayesinde alışmalarına devam ediyor. Yazının girişinde bahsettiğimiz sorunların üstesinden gelmek adına Aelf platformu iki temel yeniliği ileri sürdü. Bunlar yan zincirler ve benzersiz bir yönetim sisteminden oluşuyor. Platform kaynakları ve akıllı sözleşmeleri yan zincirleri kullanarak ayırıyor. Bu sayede ölçeklenebilirliği artırıyor. DPoS sayesinde de etkili bir yönetim mümkün hale getiriliyor. Bu sayede Aelf platformu işlemlerine devam ederek kullanıcılarına kaliteli niteliklerde blockchain hizmetleri sunmaya devam ediyor.
Platformda gerçekleşen tüm işlemlerde ELF token’lerin kullanılması sağlandı. Buna göre ELF token’ler için bir kullanım alanı ve mali bir değer meydana getirilmiş. Yan zincirler ile ana ağ arasında yapılan işlemlerden ücret alınmıyor. Bu sayede daha sağlıklı çalışan sürdürülebilir bir sistem meydana getirilmiş.
Aelf (ELF) Nasıl Satın Alınır?
Aelf platformunda kullanılan ELF token’leri çok sayıda borsa platformu üzerinden temin etmek mümkün. Bu borsalara örnek vermek gerekirse Binance, Huobi Global, Bithumb ve Gate.io isimlerini zikredebiliriz. Dünyanın en büyük kripto para borsa platformları arasında yer alan Binance ELF tokenler için farklı işlem çiftleri sunuyor. Bu çiftler USDT, BUSD, BTC ve ETH ile oluşturulmuş. Kullanıcılar bu kripto paralardan herhangi birisini kullanarak Binance platformu üzerinden ELF token sahibi olabilirler. Kullanıcıların yatırımlarını araştırma yaparak gerçekleştirmeleri gerekiyor.