Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Rus şahıs ve işletmelerin yaptırımları atlatmak için kripto paraları kullandığı uyarısını yineledi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Rus şahıs ve işletmelerin yaptırımları atlatmak için kripto paraları kullandığı uyarısını yineledi.
Ne var ki ruble cinsinden günlük kripto işlem hacmi, 18 Mart’ta yalnızca 7,4 milyon dolar, yani son dönemlerdeki işlem hacmi ve 7 Mart’ta görülen 70 milyon dolarlık pike kıyasla yüzde 50’den çok daha aşağıda ölçüldü.
Bitcoin’in küresel günlük işlem hacminin 20-40 milyar dolar aralığında olduğu düşünülürse, ruble cinsinden yapılan kripto işlemlerin hacmi, bu miktarın oldukça küçük bir kısmını oluşturuyor.
Kriptoya şüpheyle yaklaşan Lagarde, Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Zirvesi’nde yaptığı sunum sırasında “stablecoin ve kriptoya dönüşen ruble hacminin mevcut durumda belki de 2021’den beri görülen en yüksek seviyede olduğunu” söylemişti.
Lagarde, bu konuda Rus hükümetine değil, çoğunlukla Rus şahıs ve işletmelere işaret etti. Diğer yandan Lagarde, kripto paraların “kesinlikle yaptırımlar atlatma yolu olarak kullanıldığını” ekledi.
“Yani kripto bir tehdit mi? Evet. Geçmişte bir tehdit oldu mu? Evet, çünkü tonla şüpheli işleme ve yasa dışı faaliyetler için yapılan ödemelere baktığınızda sık sık kripto varlıkları görüyorsunuz.”
Lagarde’ın yorumları, Chainalysis ve Kaiko tarafından sunulan veriler ve uzman görüşüyle ters düşüyor. Blockchain Birliği’nden Jake Chervinsky, Rusya’nın Batı tarafından uygulanan yaptırımları atlatmak için kripto varlıkları kullanmasının olası olmadığını söyledi.
Kaiko verilerine göre rubleden USDT’ye işlem hacmi, 7 Mart’ta 38 milyon dolarda pik yaptığından beri yüzde 86 düştü ve 22 Mart itibarıyla 5 milyon doların altına geriledi. Savaşa doğru ve hemen sonrasında geçici fırlamalar görülse de, yeniden şubat başında, yani yaptırımlar uygulanmadan önce görülen seviyelerin de altına geriledi.