"Dört yıllık döngü artık yok" – Bitcoin yatırımcılarının izlemesi gereken 5 faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin piyasasında ezberler bozuluyor. Bu hafta yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

Bitcoin (BTC) fiyatı, makro gelişmelerin durulmaya başlamasıyla birlikte daha güçlü bir temel üzerinde durarak yeni haftaya başlıyor.

Öncekilere kıyasla sakin bir hafta sonunun ardından BTC/USD paritesi şubat ayından bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirmeyi başardı ve 40.000 doların altında yakın düşüşün gelebileceği endişelerini ortadan kaldırdı.

Mevcut koşullar, kısa zaman dilimlerinde yükseliş görünümünü desteklemeye başlıyor, ancak her zaman olduğu gibi, hiçbir şey kesin değil. Boğaların 42.000 doların hemen üzerindeki seviyelerden başlayan dirençle mücadele etmesi ve onu desteğe çevirmesi gerekiyor.

Yine de yükseliş inancının yeniden oluştuğuna dair işaretler, stablecoin piyasalarındaki artan faaliyetle kendini belli ediyor. Bu nedenle düşüş eğilimi beklentisi artık çok daha az.

Küresel piyasalar haftalarca süren savaşa dayalı gerilemenin ardından mucizevi bir toparlanma yaşarken, Cointelegraph bu hafta Bitcoin’i nelerin etkileyebileceğine göz atıyor.

Hisse senetleri artık savaşı umursamıyor

Piyasa yorumcusu Holger Zschaepitz, bu hafta sonu yaptığı açıklamada, “çılgınca görünebilir, ancak piyasalar Rusya-Ukrayna savaşını unutmaya başlıyor” ifadesini kullandı.

Önceki haftalarda fiyat oynaklığının ana tetikleyicisi olan çatışmaların ve yaptırımların şoku geçtikten sonra, artık piyasayı daha az etkiler hale geldiler.

Etkileri tam olarak görünmese de mevcut jeopolitik durum, şu anda Çin’deki politika değişikliklerine odaklanan hisse senedi piyasalarında giderek daha etkili oluyor.

Çin hisse senetleri, hükümet baskısının ardından teknoloji hisselerinin öncülüğünde bu yıl sert bir darbe aldı. Ancak Pekin’de istikrarı artırma yönünde bir etki gözüküyor.

Asya’nın liderlik ettiği duruma Avrupa ve Amerika da dahil oluyor. Piyasalar yükselişe geçiyor ve Avrupa’nın Stoxx 600 endeksinde savaşın neden olduğu kayıplar ortadan kalktı.

Zschaepitz, pazartesi günü yaptığı değerlendirmede, “Küresel hisse senetleri, Çin’deki teşvik dalgası ve aşırı satılmış hisse senedi fiyatları nedeniyle bu hafta piyasa üst sınırında yaklaşık 5 trilyon dolar kazandı” dedi.

“Yatırımcılar Ukrayna’da devam eden savaşa ve artan faiz oranlarına aldırış etmedi. ABD, 10 yıllık faizleri 10 baz puan artarak yüzde 2,15’e yükseltti. Hisse senetleri şu anda 112,4 trilyon dolar değerinde ve küresel GSYİH’nın yüzde 133’üne eşit.”

Analist Filbfilb, “Rusya-Ukrayna ihtilafı boyunca geleneksel piyasa ile arasında görülen yüksek korelasyon, Bitcoin’in belirsiz ortamlarda riskli bir varlık olmaya devam ettiğini gösteriyor” dedi.

BitMEX eski CEO’su Arthur Hayes’e göre, bunu değiştirmek gerekiyor. Geçen hafta yayımlanan bir Medium gönderisinde, “Gördüğünüz gibi, Bitcoin şu anda büyük teknoloji risk varlıklarıyla benzer ilerliyor” diye yazdı.

“Nominal faiz oranlarının yükseleceğine, hisse senetlerinde ayı piyasasına ve ekonomik durgunluğa neden olacağına inanırsak, Bitcoin büyük teknoloji fonlarını sonuna kadar takip edecektir. Bu korelasyonu kırmanın tek yolu, Bitcoin’i değerli kılan unsurun ön plana çıkarılmasıdır. Yükselen nominal faiz oranları ve küresel stagflasyon karşısında altın için kükreyen bir boğa piyasası bu ilişkiyi bozacaktır.”

Hangi kesişim öne çıkacak?

Bitcoin fiyatına ait haftalık grafik, bir ayın en yüksek kapanışını elde ederken hala yaklaşık 41.000 dolar seviyesinde. En büyük kripto para birimi mart ayının sonunda daha sağlam bir zemin üzerinde duruyor.

#BTC is mere hours away from confirming a bullish engulfing Weekly candle

This engulfing candle encompasses the previous 3 weeks’ worth of price action for Bitcoin$BTC #Crypto #bitcoin pic.twitter.com/n279Y7ue3q

— Rekt Capital (@rektcapital) March 20, 2022

Bununla birlikte, her şey göründüğü kadar basit değil ve analistler hala olası bir zayıflık dalgasının gelmesinden endişe duyuyor.

Örneğin, güçlü kapanışa rağmen Cointelegraph Markets Pro ve TradingView’den alınan verilere göre haftalık grafik geçen hafta “death cross (ölüm kesişimi)” olarak adlandırılan bir yapı sergiledi.

Kısa zaman aralığına sahip hareketli ortalamalar, uzun vadeli hareketli ortalamanın altına indiğinde bu formasyon oluşur.

20 ve 50 haftalık hareketli ortalama değerlerini içeren BTC/USD paritesine ait haftalık grafik. Kaynak: TradingView

Bununla birlikte, daha düşük zaman dilimleri yükseliş ipuçları veriyor.

Popüler Twitter hesabı BTCfuel’in belirttiği gibi, günlük grafikte 100-dönem hareketli ortalamaya gelen hareket BTC/USD paritesi için iyimserlik nedeni. Bu formasyon 2012’deki yapıyı taklit ediyor.

Karşılaştırmalı grafiklerle birlikte, “MA altına düştükten sonra Bitcoin şimdi 100 günlük MA’ya (kırmızı) meydan okuyor” mesajını gönderdi.

“Bu, 2012’ye çok benzer şekilde düşüş eğiliminin gerçekleşmesinden sonraki 33 dönem. Bundan hemen sonra altın kesişim gelmeli.”

100 günlük hareketli ortalama verisi içeren BTC/USD paritesine ait günlük mum grafiği. Kaynak: TradingView

Kesin olarak tanımlanmış direnç seviyelerine sahip bir aralıkta hareket eden piyasanın lehine veriler bulunsa da gerçek bir trend değişikliği yaşanmadan önce kesinlik kazanması gereken konular var.

Bu hafta sonu analist Matthew Hyland’ın görüşü bu yöndeydi ve boğaların yenik düştüğü ilk alan 42.600 dolar seviyesindeydi.

If #Bitcoin can successfully break $42.6k it will likely head up to the $46k area

If it gets rejected here then the $40.3k area which was previous resistance would have to be used as support again: pic.twitter.com/ZcmKajSziP

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) March 20, 2022

Analist: “Uçuş beklemeyi bırakın”

Cointelegraph’ın bildirdiği gibi ortak görüş, Bitcoin’in aslında sadece bu yıl değil, geçen yıl boyunca da yatay seyir izlediği yönünde.

Çeşitli tanınmış yorumcular, 29.000 ila 69.000 dolar arasındaki fiyat hareketinin sadece konsolidasyon olduğunu iddia ediyor.

Bununla birlikte 15 ay sonunda, Bitcoin’in en iyi bilinen özelliklerinden biri olan dört yıllık fiyat döngüsü açısından yeniden değerlendirme yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda net sorular soruluyor.

Her 210.000 blokta bir (kabaca dört yılda bir) gerçekleşen blok ödül yarılanması (halving) işlemi, fiyat performansı üzerinde öngörülebilir bir etki meydana getiriyor.

Örneğin, boğa piyasasındaki zirveler, süreç yavaş yavaş tekrarlanmadan önce, yarılanmadan sonraki yıl meydana geldi ve ardından düşüş düzeltmeleri gözlendi.

2021’in sonu, 2013 ve 2017’de tanık olunan aynı patlamayı göremediği için bu sefer kesin olarak farklı bir süreç yaşandı.

Popüler analist ve istatistikçi Willy Woo bu hafta, “Muhtemelen ‘Son Döngü’ tezinin ilk işaretlerini görüyoruz” dedi.

“2019 dip seviyesinden bu yana nispeten kısa 3 boğa ve ayı piyasası ortaya çıktı. Yani artık 4 yıllık döngü yaşanmıyor.”

Woo’nun tezi, her yarılanma döngüsünün ardından fiyattaki yükselişin sonlanması etrafında dönüyor. Bununla birlikte, düşüş eğilimi olmaktan çok, arz ve talep güçleri arttıkça fiyat hareketinin daha az tahmin edilebilir hale geleceğini söylüyor.

We’re likely seeing the first signs of “The Last Cycle” thesis playing out. 3 relatively short bull and bear markets have transpired since the 2019 bottom already.

i.e. No more 4 year cycles. https://t.co/N3VzlKx2IA

— Willy Woo (@woonomic) March 20, 2022

Bu nedenle BTC/USD paritesini, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma ve onu geçme potansiyeli açısından değerlendirmek, piyasa gücü veya kapasitesini doğru tanımlamayı sağlamayabilir.

Kraken büyüme lideri Dan Held de dahil olmak üzere çeşitli isimler tarafından savunulan sözde “süper döngü” ile benzerlik içerse de, herkes döngü tabanlı fiyat aşamalarının artık gerçekleşmediği konusunda hemfikir değil.

Popüler Twitter hesabı Credible Crypto, “Pek umursamayın. Bir parabolik yükselişi beşinci dalga olarak alırsak, bunu takip eden eşit derecede agresif bir düşüş olacaktır. Ancak genel olarak daha yüksek düşüş ve daha yüksek zirveler oluşmasını bekleyebiliriz” şeklinde mesaj yazarak Woo’ya yanıt verdi.

Tether etkinliği boğaları heyecanlandırıyor

Kripto piyasasında yükselişin devam etme olasılığını değerlendirmek için stablecoin’lerin perde arkası hareketlerine bakmak lazım.

Özellikle piyasanın aslan payını elinde tutan ABD dolarına sabitlenen paralarla olan etkileşim, kripto paraya olan genel ilginin önemli bir göstergesi ve artık açıkça yukarıya işaret ediyor.

Zincir üstü analitik firması Santiment tarafından açıklandığı gibi, Tether (USDT) adreslerindeki faaliyet iyiden iyiye arttı.

“Bitcoin 41 bin dolar civarında dalgalanırken, Tether işlemleri kripto para alanında büyük hareketlerin gelebileceğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

“Ağ üzerinde etkileşime giren adresler açısından perşembe (83.000) ve cumartesi (74.000)  2022’nin en büyük iki günü oldu. Azalan durgunluk dikkat çekici.”

Detaylı Tether ağ etkileşimi tablosu. Kaynak: Santiment/ Twitter

En büyük USD stablecoin olan Tether’in piyasa değeri şu anda 83 milyar doların üzerinde.

Duygu, “aşırı korku” sürecinden çıkıyor

Bu hafta kripto piyasası duyarlılığında iyi haberler var.

İlgili: Analist açıkladı: Bu hafta bu 4 altcoin fiyatına dikkat | 21.3

Mart ayının büyük bölümünde süren “aşırı korku” duygusu azalırken Kripto Korku ve Hırs Endeksi “korku” bölgesine döndü.

Kripto Korku ve Hırs Endeksi. Kaynak: Alternative.me

Pazar günü 100 üzerinden 31 değerinde olan endeks, 4 Mart tarihinden bu yana en yüksek değerini elde etti ve yatırımcılar arasındaki makro temelli gerilimlerin en kötüsüne işaret etmeyi bıraktı.

Feels good to wake up Monday morning and see that #Bitcoin didn’t sell back down into the 30s like usual. Still above 40k. Sentiment starting to shift… https://t.co/TIrJprHmxW

— Steve ⚡ (@decodejar) March 20, 2022

Geçen hafta, duyarlılığın mevcut durumundan çok daha düşük olamayacağını savunan isimler bulunduğundan tablo çok daha kasvetliydi.

Bu arada piyasa değerlendirilirken geçen haftaki Korku ve Hırs Endeksi haftalık bülteninde, mevcut seviyelerde boğa ve ayılar arasında devam eden mücadeleye dikkat çekildi.

“Ayılar 40.100 ila 42.600 dolar arasında bir kale inşa etti” diyen bülten, boğaların 42.600 dolara kadar hamle yapması gerektiği değerlendirmesi yer aldı.

“Bu direncin kırılması ayıları tamamen güçsüz bırakacak ve şevklerini kıracak. Bu kolay bir iş değil, ancak boğalar momentumlarını yeniden yakalamayı planlıyorsa, bunun yapılması gerekir” diye ekledi.

Burada ifade edilen görüş ve yorumlar yalnızca yazara aittir. Cointelegraph’ın görüşlerini yansıtmayabilir. Her yatırım ve alım satım işlemi risk içerir. Karar verirken kendi araştırmanızı yapmalısınız.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
"Dört yıllık döngü artık yok" – Bitcoin yatırımcılarının izlemesi gereken 5 faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!