Bitcoin İçin %51 Saldırısı Yakın Mı? Bitmain Toplam Hashrate’in %51’ine Sahip Olmak Üzere!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En büyük Bitcoin ASIC üreticisi ve dünyanın en büyük Bitcoin madencisi Bitmain, geçen hafta Bitcoin ağının yüzde 42’lik hashrate’ine sahip oldu.

BTC.com’un yukarıda da görebileceğiniz istatistikleri kendilerinin son yedi günde yüzde 27.2’lik bloğunu bulduğunu, Antpool’un ise yüzde 14.6’yı bulduğunu gösteriyor.

Hem BTC.com’un hem de Antpool’un Bitmain’e ait olduğunu söyleyelim. Antpool’a hali hazırda operasyonel anlamda sahip olup yöneten Bitmain her ne kadar operasyonlarının bağımsız olduğunu iddia etse de BTC.com’a da tamamen sahip durumda. Bu ikisinin birleşimi ise bütün ağdaki blokların yüzde 42’sine tekabül ediyor.

Üstelik yalnızca Bitcoin de değil, Bitcoin Cash üzerinde de devasa bir hashrate’e sahipler.

BTC ve BCH aynı algoritmayı paylaşıyor ve bu nedenle ikisi için de aynı madencilik ekipmanı kullanılabiliyor; tabi ki bir ekipman yalnızca birisi için.

Antpool BCH’nin ağ paylaşımının yüzde 10.6’sına sahipken BTC.com’un sahiplik oranı yüzde 10.4. Bu da son yedi günde bütün BCH bloklarının yüzde 21’inin de Bitmain’e ait olduğunu gösteriyor.

BCH’nin madenciliğini yapmak zorluk olarak çok daha basit durumda. Eğer BCH’deki bütün hashrate’lerini BTC’ye aktarırlarsa bunun Bitmain’e getirisi ekstra yüzde 20 değil yalnızca yüzde 3 getirisi olacak.

Basit bir hesapla bu olay yaşanırsa kontrolleri yüzde 45’e çıkabilir ve hatta bu oran daha da artarsa ellerine yüzde 51’lik güç geçebilir!

51 Saldırısı Nedir?

Tabi bu Bitmain’in kötü şeyler yapacağı anlamına gelmiyor. Daha önce diğer mining poollar bitcoin ağında yüzde 51’lik hashrate’e sahip olmuşlardı.

Yaşanmış en çok ses getiren olay ise Ghash’in 2014 yılında yüzde 55’e sahip olmuş olmasıydı. Bu olay kitlelerce Ghash’in boykot edilmesine yol açmıştı, Ghash ise bir çalışanının küçük bir miktar da olsa çift harcama (double spending) yapmasına kadar bu olaya alakasız kalmıştı.

Yalnız Bitmain’e baktığımızda bu durumun Ghash ile tamamen farklı olduğunu görüyoruz. Ghash içerisinde birçok küçük madenci barındırıp bunları birleştirerek devasa bir madenci yaratan bir pooldu, Bitmain ise yalnızca “bir” madenci.

Bitmain kendi ürettikleri madencilik “çiftliklerine” sahip bu yüzden bu pooldan çıkan küçük madenciler olmayacak.

Bitmain cephesinden gelecek olası bir %51 atağı Proof of Work’ten uzaklaşma planı olmayan Bitcoin’e çok büyük zararlar verebilir. Bu saldırının Bitmain cephesinden gelecek olması ihtimalinden daha korkunç ihtimaller de var, Bitmain hacklenebilir ya da kötü planlar içerisinde olan elemanlarının kurbanı olabilir…

(trustnodes)

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..

Haber Kaynağı kriptokoin.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin İçin %51 Saldırısı Yakın Mı? Bitmain Toplam Hashrate’in %51’ine Sahip Olmak Üzere!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!